Očekivanja od Bramercove posete

Pred posetu glavnog haškog tužioca Beogradu, u vladinoj kancelariji za saradnju sa Haškim tribunalom kažu da je saradnja sa Tribunalom potpuna.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

10:35

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi sutra u dvodnevnu posetu Beogradu. Kao i prilikom ranijih poseta, Bramerc će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji Beograda sa Tužilaštvom u Hagu, a najviše o potrazi za preostalim haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Direktor vladine kancelarije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović ocenio je za B92 da je saradnja Srbije s Haškim sudom potpuna, ali ne može da kaže da li će to biti dovoljno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije bude odblokiran.

Zaštita svedoka, dostupnost dokumentacije i konkretne akcije na lociranju i hapšenju preostalih haških begunaca samo su neke od tema o kojima će glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc tokom dva dana razgovarati sa srpskim državnim zvaničnicima.
Boris Tadiæ (FoNet, arhiv)
Direktor kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović nada se da će redovni, šestomesečni izveštaj koji Bramerc priprema za sednicu Saveta bezbednosti UN u junu, biti sličan prethodnom, koji je Bramerc podneo u decembru.

“Smatram da u ovom trenutku postoji puna saradnja Srbije s Hagom jer se sve čini na hvatanju preostale dvojice begunaca. Ukoliko budu locirani u Srbiji biće sasvim sigurno, i u to više niko ne sumnja, prebačeni u Hag. A u ovim ostalim aspektima saradnje, saradnja je svedena na rutinsku meru", navodi Ignjatović.

Iako je prethodni Bramecov izveštaj Savetu bezbednosti bio "izrazito pozitivan", u njemu se ipak nije nalazila formulacija potrebna da bi Holandija pristala da odblokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanu sa Srbijom, a to je puna saradnja sa Haškim sudom.

Punom saradnjom, i poslednjom neispunjenom obavezom Srbije ta zemlja smatra jedino lociranje, hapšenje i isporučivanje u Hag preostale dvojice begunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića

”Više puta je Bramerc u prethodnom periodu hvalio naše obaveštajne službe koje se bave ovim. To je vrlo transparentno, oni su upoznati s radom službi na otkrivanju preostale dvojice begunaca”, kaže Ignjatović.

“Zaista bih u ovom trenutku bio veoma iznenađen ukoliko bi izašli neki novi problemi, ali sada je pitanje svih pitanja da li će to biti dovoljno za Holandiju, a ja to u ovom trenutku ne mogu da kažem”, navodi on.

Isotg dana kad i Bramerc, u Beograd stiže i direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel.

On će prisustvovati sednici unapređenog stalnog dijaloga između Evropske komisije i Srbije, na kojoj će se razmotriti napredak Srbije u domenu liberalizacije viznog režima.

Srpski zvaničnici više puta su najavili da je zemlja ispunila sve potrebne uslove da bude stavljena na takozvanu “belu šengen listu” i da očekuju da će se to dogoditi do kraja ove godine.

Da li će to biti tako zavisiće, između ostalog, i od ocene Evropske komsije u izveštaju koji se priprema za drugu polovinu maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: