U Srbiji nema novog gripa

U Srbiji nije registrovan nijedan potvrđen slučaj gripa A (H1N1). Meksički grip nije uzrok smrti devojke u Prištini, utvrđeno je analizom u Institutu Torlak.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 07.05.2009.

18:27

Default images

Nacionalna referentna laboratorija za dijagnostiku gripa na Institutu Torlak, posle obavljene analize uzoraka tkiva devojke koja je preminula u Prištini, isključila je virus svinjskog gripa kao uzročnika njene smrti, potvrdio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Nacionalna referentna laboratorija za dijagnostiku gripa u Institutu Torlak upravo je završila analizu uzoraka devojke koja je preminula u Prištini, sa sumnjom da je bila bolesna od novog gripa. Nalaz isključuje virus novog gripa, odnosno negativan je", rekao je ministar Milosavljević.

On je dodao da je ta analiza urađena u saradnji i na molbu Svetske zdravstvene organizacije - kancelarije u Beogradu.

U međuvremenu je prištinski Institut za zdravstvo saopštio da su prve analize članova porodice preminule devojke negativne, prenose kosovski elektronski mediji na albanskom jeziku.

Direktor Instituta Naser Ramadani, kazao je da su posle prvih sumnji preduzete mere u tri smera : dijagnosticiranju, dezinfekciji i na sprečavanju mogućeg širenja virusa ukoliko se potvrdi njegovo postojanje prilikom ispitivanja mogućeg izvora.

"Epidemiološke ekipe Instituta za zdravstvo su u rekordnom roku otišle na mogući izvor zaraze, obradile sve slučajeve i članove porodice i svi rezultati su bili negativni, a među članovima porodice nije bilo nikakvog traga gripa", rekao je Ramadani.

"Za nekoliko sati je, u rekordnom vremenu mikrobiološka laboratorija uradila sve analize materijala uzetog od pacijentkinje i laboratorijske analize su bile negativne", dodao je on.

Kako su juče javii prištinski mediji, u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini preminula je pacijentkinja za koju se sumnja da je obolela od meksičkog gripa.

Zvaničnici Nacionalnog instituta za zdravlje su saopštili da se 27.godišnja devojka iz Stubline kod Vitine, koja je lečena u Urgentnoj klinici pod sumnjom da je obolela od emobolije pluća, vratila pre nedelju dana iz Švajcarske.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" ranije danas je saopštio da u Srbiji do danas nije registrovan nijedan potvrđen slučaj gripa A (H1N1).

Institut i Ministarstvo zdravlja poručuju da putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz država u kojima se grip pojavio, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se unutar sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Na Internet sajtu Instituta se svakodnevno revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.

“Grip bi Srbiju koštao dve milijarde dolara“

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da bi šteta za Srbiju od potencijalne pandemije novog meksičkog gripa iznosila između jedne i dve milijarde dolara.

"Pošto je kod novog gripa smrtnost dvostruko ili trostruko manja nego kod ptičjeg gripa, onda bi i šteta mogla da bude manja dva do tri puta, ali bi se sigurno merila u milijardama. Ako je procena da bi šteta od ptičjeg gripa bila tri milijarde dolara, onda bi, po svoj prilici, između jedne i dve milijarde iznosila potencijalna šteta od pandemije novog gripa", kazao je Milosavljević za novi broj magazina “Ekonomist“.

Ministar nije isključio mogućnost da u slučaju pandemije ministarstvo preporuči jednom broju preduzeća da prestane da radi i naglasio da će "svi koraci, koliko god bili teški, ako su potrebni", biti preduzeti.

"Ne isključujem ni tu mogućnost, ali je unapred ne najavljujem", kazao je Milosavljević.

On je kazao da postoji realna opasnost da se meksički grip pojavi u Srbiji i da je samo pitanje vremena i sticaja okolnosti "da li ćemo i na koji način uvesti virus iz neke od zemalja u kojima se ta bolest već pojavila".

Prema njegovoj oceni, pozitivan scenario bio bi da, posle početne loše situacije, dođe do smirivanja i da ne bude prave pandemije.

"To je, nažalost, najmanje mogući scenario, kao što je malo verovatno da dođe do masovnog vida pandemije kad se to već nije dogodilo. Vrlo verovatno ćemo imati neku srednju varijantu, u kojoj će doći do globalnog širenja, jer je malo verovatno da se virus sa 900 ljudi širom sveta, ne prenese dalje", rekao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: