Bramerc potvrdio uništavanje dokaza

Glavni haški tužilac Serž Bramerc potvrdio je u Sarajevu da je u Hagu uništeno oko 1.000 dokaza uzetih iz masovnih grobica oko Srebrenice.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

00:29

Default images

Bramerc je, međutim rekao, da o uništenim dokazima i dalje postoje podaci. Susretom sa članicama udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Bramerc je okončao trodnevnu posetu Bosni i Hercegovini.

Stavovi udruženja sa različitim nacionalnim predznacima i ovog puta su bili sasvim drugačiji, a najviše pažnje izazvala je potvrda haškog tužioca da je uništen deo dokaza korišćenih u sudskim procesima, prvenstveno oni koji se odnose na genocid u Srebrenici.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc potvrdio je vest koja je s ogorčenjem dočekana u bošnjačkim udruženjima žrtava rata.

Po nalogu Tribunala, uništeno je oko hiljadu dokaza korišćenih u sudskim procesima jer, kako je rečeno, nije bilo mogućnosti da se adekvatno pohrane, potvrdila je predsednica pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

“Rekao nam je da se tu radi o nekim ličnim kartama, fotografijama i slično i da je sve to uništeno – kao, nisu imali gde da to ostave. To je žalosno”, kazala je Subašićeva.

Glavni zahtev tužiocu Bramercu bio je da se haški Tribunal ne zatvara pre hapšenja i procesuiranja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Bramerc je, međutim, ukazao da ta odluka ne zavisi od Suda, nego od Ujedinjenih nacija.

Haški tužilac sastao se i sa udruženjima logoraša.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić ponovio je da njegova organizacija haški sud, ali i Sud Bosne i Hercegovine - ne smatra pravnom institucijom.

“Međunarodni sud u Hagu je politički sud, a ne sud pravde, a takođe je i Sud Bosne i Hercegovine takav, pogotovo što se pojedine međunarodne sudije ponašaju tako”, kazao je Dukić.

Predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika takođe ima zamerke na rad haškog Tribunala, ali budućnost Suda Bosne i Hercegovine vidi mnogo drugačije nego predstavnici srpskih udruženja, koji nastoje da isposluju odlazak stranih tužilaca i sudija.

“Odlaskom stranih sudija i stranih tužilaca iz suda i tužilaštva Bosne i Hercegovine, taj sud istog trenutka može zaključati vrata, jer zapravo, tu se više ništa neće raditi”, smatra Zelenika.

Tužilac Bramerc, nakon Sarajeva, ovog meseca stiže u posete Zagrebu i Beogradu, pre nego što u junu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija prosledi izvještaj o saradnji država u regionu s Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: