Ljajić o pregovorima sa štrajkačima

Ministar Rasim Ljajić kaže da je danas nešto veći optimista nego juče kada je u pitanju mogućnost rešavanja zahteva radnika kragujevačke fabrike "Partizan".

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2009.

12:10

Default images

Ministar rada i socijalne politike Ljajić je, gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, rekao da su pregovori o zahtevima kragujevačkih kožara vođeni danas, da će biti nastavljeni sutra i da očekuje da će se u petak doći do nekog rešenja.

Ministar je ponovio da su radnički zahtevi opravdani, ali da država nije u obavezi da ih rešava, budući da je reč o privatnom vlasništvu, pa tako Vlada u ovom slučaju ima više medijatorsku ulogu.

Ljajić se složio s činjenicom da je od 1.850 privatizacija 480 poništeno ili su ugovori raskinuti, kao i da tamo gde nisu raskinuti ne može se reći da je privatizacija u potpunosti sprovedena uspešno.

Govoreći o zahtevima tekstilaca u Novom Pazaru, Ljajić je istakao da je to znatno drugačiji slučaj gde država može da pomogne, jer fabrika nije privatizovana i da očekuje da će se o tome razgovarati na sutrašnjoj sednici vlade.

Ideja je da "Raška" bude podržavljena i da otpisom dugova pređe u vlasništvo opštine.

Izgradnjom tehnološkog parka doveli bi se investitori i deo radnika bi tu našao zaposlenje, a dobitkom od prodaje dela imovine bili bi namireni dugovi prema radnicima.

Ljaić je najavio da će već sutra predstavnici kriznog štaba, formiranog u okviru Ministarstva rada i socijalne politike, u Nišu razgovarati sa radnicima "Niteksa".

"Pozivamo sve radnike koji smatraju da su im prava na bilo koji način ugrožena da nam se jave da bismo odabrali način da im se pomogne u svim slučajevima gde za to postoje zakonske mogućnosti", rekao je Ljajić.

Zdravlje štrajkača "ozbiljno ugroženo"

Dvanaest radnika fabrike "Partizan“ koji već 15 dana štrajkuju glađu proveli su prethodnu noć mirno, ali je njihovo zdravstveno stanje ozbiljno ugroženo.

Predsednik Štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić rekao je da je troje radnika u najkritičnijem stanju i da i dalje odbijaju preporuku lekara da odu na bolničko lečenje, a ne žele ni da ih posećuju članovi porodice.

"Svakoga dana uporno pokušavam, kao i lekari koji pregledaju radnike, da nagovorim ovih troje radnika da odu na lečenje u bolnicu i prekinu gladovanje, ali oni to ne prihvataju", kazao je Bojanić.

Prema njegovim rečima, ti radnici veoma loše izgledaju, krvni pritisak im varira, a preti opasnost da padnu u komu.

Bojanić je rekao da će pregovori sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku biti nastavljeni u petak u Beogradu. On je naveo da do petka neće biti radikalizacije štrajka, jer je zdravlje radnika već veoma ugroženo.

Odustalo se i od najavljenog dolaska štrajkača glađu ispred Skupštine grada gde se danas održavaju manifestacije povodom proslave Dana grada.

Kako je objasnio, bilo je pritisaka "najvišeg državnog vrha, MUP-a i lokalne uprave da štrajkači ne dođu na današnju proslavu".

Dinkić pozvao radnike da prekinu štrajk glađu

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić zamolio je štrajkače glađu da prekinu sa gladovanjem i da ne ugrožavaju svoje zdravlje.

Dinkić je radnicima poručio da se o svemu dogovore s vlasnikom fabrike budući da je, kako je rekao, reč o kompleksnoj situaciji i da bi plaćanjem dugova njima iz državne kase bila otvorena Pandorina kutija.

Ministar je dodao da u uslovima svetske ekomske krize država mora da podržava fabrike koje rade, a ne da namiruje stare dugove.

"Moramo znati da u ovom trenutku, nažalost, u Srbiji ima desetine hiljada radnika kojima nije povezan radni staž", rekao je Dinkić novinarima otvarajući kružni tok u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: