Rusija: Zabrana uvoza zbog gripa

Ruske vlasti zabranile su uvoz svinjetine iz Velike Britanije zbog opasnosti od širenja novog gripa. EU ocenila zabranu kao neopravdanu.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2009.

13:24

Default images

"Zatvorili smo još jednu državu", izjavio je danas zamenik šefa ruske poljoprivredne inspekcije Nikolaj Vlasov na konferenciji za štampu. Rusija je ranije iz istih razloga zabranila uvoz svinjskog mesa iz Meksika i nekih država SAD, Španije i iz tri kanadske provincije.

Šef federalne službe za kontrolu proizvoda Genadij Onišenko demantovao je istovremeno informaciju o tome da se virusom gripa A/H1N1 u Moskvi može zaraziti do sedam miliona ljudi, što je prethodno izjavio šef te službe za Moskovski region Nikolaj Filatov.

"Takav razvoj događaja je nemoguć i takve prognoze mogu samo da destabilizuju i poseju paniku među stanovnicima", kazao je Onišenko.

Filatov je naveo da eksperti smatraju da je moguće da se virus pojavi kod ljudi u Moskvi kroz dve nedelje.

Ruske sanitarne vlasti nastavljaju primenu mera kako bi sprečile da se virus pojavi u zemlji.

EU: Neopravdana zabrana

Evropska komisija je ocenila kao neopravdanu rusku zabranu uvoza svinjetine iz Španije, Kanade i Velike Britanije zbog opasnosti od širenja novog gripa, rekao je danas u Briselu portparol Komisije.

"Evropska komisija žali što su ruske vlasti preduzele neopravdane mere koje su u suprotnosti s međunarodno priznatim preporukama Svetske organizacije za životinjsko zdravlje (OIE)", rekao je portoparol komisije Luc Gelner.

On je rekao da je Komisija u kontaktu sa Rusima i da ih je pozvala da preispitaju odluku i dodao da te vrste restrikcija treba da budu razmatrane na samitu Evorpska unija-Kanada koji treba da se održi sutra u Pragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: