Apeli štrajkačima u "Partizanu"

Štrajkački odbor “Partizana” iz Kragujevca odustao je od ideje da radnike koji štrajkuju glađu sutra na nosilima odnese na plato ispred Skupštine grada.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

00:23

Default images

Štrajkački odbor fabrike kože “Partizan” iz Kragujevca prvobitno je najavio je da će radnike, koji 14 dana štrajkuju glađu, sutra na nosilima odneti na plato ispred Skupštine grada kako bi prisustvovali proslavi Dana grada.

Međutim, dežurna lekarka u Hitnoj pomoći, Jelena Tanasijević, koja je bila na terenu i pregledala radnike, utvrdila je da oni nisu u stanju da izdrže takav psihički i fizički napor, pa su na njenu preporuku oni od te namere odustali.

I gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović apelovao je na štrajkače da prekinu štrajk kojim su ugrozili svoje živote i još jednom ponovio da je grad učinio sve kako bi se njihovi problemi rešili.

Jovan Aleksić, predsednik Upravnog odbora “Partizana”, u izjavi za B92, rekao je da će se uključiti u rešavanje problema u fabrici, ali i da treba preispitati poslovanje prethodnih vlasnika Ilije Jezdimirovića i Slavoljuba Rakića koji su kupili “Partizan” 2004. godine.

On je rekao da ima kupce u zemlji i inostranstvu i apelovao na državne organe da mu omoguće nastavak proizvodnje.

Aleksić je kupovinom 70 odsto akcija na berzi postao većinski vlasnik “Partizana” u novembru prošle godine.

Odbor: Česte intervencije hitne pomoći

Predsednik štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić je rekao da ekipe Hitne pomoći intervenišu po nekoliko puta dnevno, ali bez obzira na to, troje najugroženijih štrajkača, milom ili silom mora biti smešteno u bolnicu.

Radnici “Partizana” nastavili su štrajk glađu, pošto na pregovorima koji su održani juče u Beogradu nije pronađeno rešenje za njihove zahteve.

Ministar rada Rasim Ljajić kaže da država ne može da ispuni zahteve radnika s obzirom na to da je ova firma u privatnom vlasništvu. Ipak, kako navodi, obaveza države je da štiti radnike i zakonitost postupka privatizacije.

Ljajić je najavio da radnici mogu da očekuju posredovanje države između njih i novog vlasnika fabrike.

"Mi smo dobili dokumentaciju sa izvesnim brojem sudskih presuda, koje radnici imaju. Mi ćemo to uporediti sa dokumentacijom koja se nalazi u raznim državnim institucijama, pre svega u Agenciji za privatizaciju, Akcijskog fonda i drugih nadležnih ministarstava i dogovorili smo se da u petak nastavimo te razgovore”, kaže Ljajić.

“Prema tome činimo sve u okviru zakonskih mogućnosti, jer realni manevarski prostor za nas nije veliki, ali žeilimo da iskoristimo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju da sa jedne strane štitimo prava radnika, a sa druge da sprečimo dalju radikalizaciju ovog štrajka", napominje Ljajić.

Kako je najavljeno, na idući sastanak radnika i predstavnika vlade Srbije u petak, biće pozvan vlasnik fabrike Jovan Aleksić.

Fabrika "Partizan" je privatizovana dva puta, a novi vlasnik tvrdi da, pri kupovini preduzeća na berzi, nije kupio dugovanja firme.

Prema mišljenju Svetozara Bojanića, država ipak može da pomogne radnicima tako što će većinu akcija otkupiti od vlasnika koji, kako navodi, nije sposoban da ispuni preuzete obaveze.

"Pa država kada je znala da mu proda, neka sada otkupi akcije, pošto je on gospodinu Josifoviću rekao da ne zna šta će i kako će, kada sam bio kod Joisifovića u ministarstvu ekonomije. Neka on lepo vrati akcije državi, država nek mu da 35 000 evra, pa neka ona to ponovo proda. A ove ljude, što vam kažem, žive leševe, neka namiri", kaže Svetozar Bojanić, predstavnik štrajkača.

Radnici fabrike koža "Partizan", koji štrajkuju glađu, traže da im bude uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje od 2004. godine i da im socijalnim programom za svaku godinu radnog staža bude plaćeno po 200 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: