Bramerc u Sarajevu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc stigao je danas u trodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, što je prva stanica njegove balkanske turneje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

00:48

Default images

Nakon Sarajeva, Bramerc će tokom maja posetiti Beograd i Zagreb u okviru priprema redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN. Prošla su vremena kad je dolazak glavnog tužioca haškog Tribunala bio prvorazredni događaj za Bosnu i Hercegovinu, pa poseta Srerža Bramerca i nema tako veliku medijsku pažnju.

Mediji su samo preneli najave iz Tribunala da će se Bramerc tokom posete susresti sa lokalnim i međunarodnim zvaničnicima, predstavnicima pravosudnih organa i članovima udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Glavne teme razgovora biće saradnja zemalja regiona s Tribunalom i napredak u sprovođenju završne strategije Suda, o čemu će Bramerc u junu podneti izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Svima u vlastima Bosne i Hercegovine jasno je kako je fokus interesovanja haškog Tužilaštva i dalje Srbija, zbog Ratka Mladića i Gorana Hadžića koji su još na slobodi.

Zbog toga će Bramercova poseta, bar prema najavama, proteći u mnogo ležernijem ambijentu nego ranije posete haških tužilaca.

S mnogo više pažnje očekuje se deo Bramercovog izveštaja koji se odnosi na Srbiju, jer su i mediji i javnost u Bosni i Hercegovini, ili bar oni u Federaciji BiH, i danas uvereni da se Mladić skriva upravo u Srbiji, uz blagoslov vladajuće garniture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: