Bez dogovora sa radnicima Partizana

Sastanak predstavnika radnika kragujevačkog preduzeća "Partizan", u kom grupa radnika 14 dana štrajkuje glađu, i države prekinut je danas bez ikakvog dogovora.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.05.2009.

00:47

Default images

U Upravi prihoda u 14 časova počeo je sastanak predstavnika države i radnika te firme, ali je on posle jednog sata prekinut, jer tročlana delegacija radnika "Partizana" nije bila zadovoljna stavovima predstavnika Akcijskog fonda.

Radnici su, kako su saopštili novinarima, čekali predstavnike Ministarstva ekonomije, a sastanak je prekinut, jer, kako su naveli, s prisutnima nisu imali o čemu da se dogovore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Akcijskog fonda i Poreske uprave, a na njemu je trebalo da bude utvrđeno koliko vlasnik duguje državi, ko su drugi poverioci, šta radnici zahtevaju i šta je moguće uraditi.

Sastanak je inicirao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je juče obišao štrajkače i ponudio pomoć. Predsednik Štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić rekao je da 12 radnika koji 13 dana štrajkuju glađu u Kragujevcu neće prekinuti taj vid protesta dok se njihovi predstavnici u Beogradu ne izbore za rešavanje problema.

Bojanić je podsetio da je štrajk počeo jer radnici osam i po godina nisu primili plate i jer u tom privatizovanom preduzeću pet i po godina nisu uplaćivani doprinosi za radni staž.

Radnici smatraju da je za rešavanje njihovog problema isključivo nadležno Ministarstvo ekonomije.

Grupa radnika "Partizana" već dve nedelje štrajkuje glađu, a od predstavnika države traže da posreduju u rešavanju problema sa kojim se suočavaju zaposleni u tom privatnom preduzeću.

Oko 120 zaposlenih u "Partizanu" odreklo se zahteva za isplatu zarada za poslednjih osam godina u ukupnom iznosu od 184 miliona dinara, ali traže da im se poveže radni staž kako bi otišli u penziju, jer su mnogi još prošle godine na to ostvarili pravo.

Fabrika kože "Partizan" osnovana je 1835. i pre nekoliko godina je prvi put privatizovana.

Pošto je taj kupoprodajni ugovor raskinut u junu prošle godine, pet meseci kasnije većinski paket akcija na berzi za svega 35.000 evra kupio je Aleksandar Aleksić, sin kragujevačkog biznismena Jovana Aleksića.

Radnici tvrde i da je ta prodaja akcija obavljena nezakonito.

Nastavak razgovora u toku nedelje

Razgovori predstavnika radnika kragujevačkog "Partizana", koji već 13 dana štrajkuju glađu, i predstavnika države biće u toku nedelje nastavljeni, kada budu sagledane sve zakonske mogućnosti da se radnicima pomogne, najavio je večeras Saša Perišić iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Perišić je u precizirao da su današnji razgovori dve strane obavljeni i kod ministra rada i socijalne politike Rasima LJajića, u prisustvu pomoćnika ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mišele Nikolić.

"Radnici su doneli sa sobom neophodnu dokumentaciju, koja će ostati i koja će nadležna ministarstva u toku nedelje sagledati, te će razgovori u ponovnom sastavu biti obavljeni do kraja nedelje kod našeg resornog ministra Ljajića", rekao je Perišić, koji je predsednik Kriznog štaba za rad i radne odnose u ime Ministarstva rada i socijalne politike i pomoćnik direktora Inspekcije rada.

Prema njegovim rečima, država u slučaju kragujevačkog preduzeća mora da štiti i uvek štiti prava radnika, ali mora i da sagleda i zakonske mogućnosti za pomoć radnicima, s obzirom na to da je u pitanju privatni poslodavac.

"Država se u ovom slučaju zapravo nalazi u ulozi medijatora, odnosno posrednika između poslodavca i radnika", objasnio je Perišić i naveo da su danas bili obavljeni iscrpni razgovori sa predstavnicima radnika, u Upravi prihoda.

Ministarstvo: Ne možemo da kršimo zakon

Povodom štrajka glađu zaposlenih u kragujevačkoj fabrici "Partizan", Ministarstvo ekonomije je saopštilo da razume probleme zaposlenih u toj fabrici, ali da nema zakonskog osnova da novcem građana Srbije plaća neispunjene obaveze privatnih vlasnika bilo kog preduzeća, pa ni preduzeća "Patizan".

U saopštenju se konstatuje da u ovom slučaju Ministarstvo ne može da pomogne, jer bi bilo kakva novčana uplata iz budžeta bila suprotna zakonu.

Inače, današnji sastanak je dogovoren pri jučerašnjoj poseti ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića radnicima koji štrajkuju glađu.

Ljajić je ukazao da je sadašnji vlasnik kupio preduzeće na berzi, da je to privatna firma i nijedan državni organ nema nadležnost da reši zahteve štrajkača koji traže socijalni program, povezivanje staža, a spremni su da se odreknu višegodišnjih neisplaćenih zarada.

Ni poslodavac ne osporava da duguje radnicima, ali je problem, ukazao je Ljajić, što on tvrdi da ne može da plati potraživanja, pa radnici traže da to učini država, koja nema ingerencije.

Država ne može da krši zakon i pravi presedan jer bi se otvorila Pandorina kutija, pa bi svi radnici iz privatnih preduzeća mogli da traže pomoć od države, ukazao je Ljajić. Ekipa B92 posetila je danas radnike "Partizana". Možete pogledati prilog naše dopisnice iz Kragujevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: