Štros Kan: Prvi znaci oporavka

Svetska ekonomska kriza se neće brzo završiti, ali prvi znaci oporavka se već vide, ocenio izvršni direktor MMF Dominik Štros Kan.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

11:00

Default images

Štros Kan je, na redovnom prolećnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, rekao da je već krajem prošle godine počeo blagi oporavak svetske ekonomije, koji je nastavljen u prvim mesecima ove godine.

Prvi čovek MMF je rekao da će olakšanje uskoro početi da se oseća, ali da su neophodne i nove mere.

"U prvoj polovini 2010. možemo očekivati olakšanje, To mnogo zavisi od primenjenih mera. Što se tiče fiskalne politike i stimulansa, oni daju rezultate baš kakve smo želeli. U domenu finansijskog sektora nije tako dobro. Neću reći da ništa nije učinjeno, ali učinjeno je nedovoljno” ,objasnio je on i zatražio veći napor svih u toku stabilizacije stanja.

“Svestan sam koliko je to veliki zahtev, i ne potcenjujem poteškoće. Ali činjenica da je teško ne čini predstojeće mere manje potrebnim", dodao je on.

Za razliku od njega, predsednik Svetske banke Robert Zelik kritikovao je članice Grupe20 da nisu ispunile obećanje dato na sastanku u Londonu.

"Na sastanku G20 su se lideri dogovorili o većoj štednji i najavili da će se toga striktno pridržavati. Neki su to sproveli delimično, štedeći pojedine ekonomske oblasti. Moramo restrikcije primenjivati sveobuhvatnije, u finansijskom sektoru, i moramo snositi odgovornost za to”, istakao je Zelik.

On je ocenio da će, kako se kriza bude produbljivala, lideri biti pod sve većim pritiskom da zaštite domaće tržište i dodao da će to samo pogoršati situaciju.

Sastanak ima dva radna dela. Na večeri će članice G7 nastaviti razgovore koji su početi na samitu u Londonu, a kasnije će im se pridružiti i ostale članice 20 ekonomski najjačih zemalja kako bi dodatno usaglasili taktiku dalje borbe protiv krize.

Članice G20 će se obratiti vodećim finansijskim institucijama za pomoć od hiljadu i sto milijardi dolara.

Ipak, stare nesuglasice i dalje su aktuelna. Sjedinjene Države i dalje tvrde da je najbolja taktika da država agresivno stimuliše privredu, niskim porezima i povećanim državnim troškovima. Evropske države smatraju da je do sada dosta učinjeno i ne žele da ulaze u ogromne državne deficite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: