MMF: Pad globalne ekonomije

Svet će ove godine zabeležiti pad privrednih aktivnosti od 1,3 odsto, procenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u novim Svetskim ekonomskim perspektivama.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 22.04.2009.

19:28

Default images

Biće to prvi pad u globalnoj ekonomiji za 60 godina a za posledicu bi, kako predviđaju neki ekonomisti iz privatnog sektora, mogao da ima rast broja nezaposlenih za najmanje deset miliona. Fond je početkom godine za 2009. prognozirao svetski ekonomski rast od pola procenta.

Među faktorima koji su doprineli da najnovija prognoza bude gora od januarske je i očekivanje da do stabilizacije svetskih finansijskih tržišta i većeg priliva kredita potrošačima i biznisu dođe kasnije nego što se prethodno smatralo.

Izveštaj MMF objavljen je pred sastanke SAD i drugih ekonomskih sila u petak i Fonda i Svetske banke za vikend.

Fond predviđa da će američka privreda, najjača svetska, ove godine ubeležiti pad od 2,8 odsto, najveći od 1946.

Ostale vodeće ekonomije biće u još većem padu - japanska od 6,2 odsto, ruska od šest, nemačka od 5,6 odsto, britanska od 4,1 odsto.

Privredne aktivnosti u Meksiku, očekuju u MMF, opašće 3,7 a u Kanadi 2,5 odsto ove godine.

Kada je o ekonomijama istočne Evrope koje beleže brzi rast reč, one će trpeti globalnu recesiju jer su glavni izvori kapitala i kredita uglavnom presušili i primorali neke, uključujući Srbiju, Mađarsku, Rumuniju, Ukrajinu i Letoniju, da se obrate MMF za pomoć.

"Postoji potreba da se hitno napravi nova ili prošire postojeće šeme uzajamne pomoći EU kako bi zajedno odgovorili na teškoće u EU a idealno bi bilo i u svim zemljama koje se graniče sa Unijom", navodi se u izveštaju MMF.

To je, kako se ističe, osnovno da bi se izbeglo da zemlja koja ima probleme "povuče" druge.

Ove godine rast će beležiti Kina, ali manji nego prethodnih godina, od 6,5 odsto. Usporiće i indijski privredi rast, na 4,5 odsto.

Istovremeno će stopa nezaposlenosti rasti i u SAD će, prema prognozi MMF, ove godine biti 8,9 a sledeće 10,1 odsto. U Nemačkoj će ta stopa biti devet ove i 10,8 odsto naredne godine a u Britaniji 7,4 odnosno 9,2 odsto.

Za sledeću godinu MMF prognozira povratak svetske ekonomije na put rasta, odnosno plus od samo 1,9 odsto.

Gajtner: SAD snose krivicu za krizu

SAD snose "značajnu" krivicu za sadašnju ekonomsku krizu u svetu, priznao je danas američki ministar finansija Timoti Gajtner, dodajući da ceo svet mora da sarađuje kako bi ona bila prevaziđena.

"Moramo krenuti putem na kojem jedna zemlja, ili grupa zemalja, neće preterano trošiti, a druge preterano proizvoditi", rekao je on u govoru u Ekonomskom klubu u Vašingtonu.

Gajtner je naglasio da su SAD trenutno spremne da imaju veliki budžetski deficit kako bi podstakle ekonomsku aktivnost, ali da je od vitalnog značaja da se potrošnja stavi pod kontrolu na srednji rok.

"To je veoma važno učiniti, jer američki narod i investitori (širom sveta) moraju da shvate da imamo volje i da smo kao zemlja odlučni da se vratimo na tačku na kojoj živimo sa onim što imamo", rekao je ministar i dodao da je "da bi se stiglo na tu tačku, potrebno oporaviti privredu".

Gajtner je rekao da svetski ekonomski lideri moraju da sarađuju u pokušaju da povrate rast globalne ekonomije, jer je, kako je naglasio, sadašnja kriza mnogo više od obične ciklične recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: