Jeremić: Nećemo priznati Kosovo

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić kaže za “Blic“ da je uveren da će Međunarodni sud pravde u Hagu, povodom secesije Kosova, doneti odluku u korist Srbije.

Izvor: Blic

Sreda, 22.04.2009.

01:42

Default images

Jeremić je poručio da vlada u Beogradu neće priznati Kosovo ni po koju cenu. Pošto je podsetio da je ovo prvi put da se pred Međunarodnim sudom pravde ocenjuje legalnost akta secesije, Jeremić je rekao da kako sud bude ovde odlučio, tako će se "stvari odvijati u budućnosti".

Jeremić je u intervjuu "Blicu" istakao da ne može da zamisli 21. vek u kome je akt secesije ostavljen na slobodnu volju etničkim zajednicama koje smatraju da su im ljudska prava na nezadovoljavajući način tretirana od prestonice.

"To bi bio jedan veoma nestabilan svet. Stoga verujem da će sud doneti odluku u korist očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne suverene demokratske države. No, kako bilo, nas obavezuje, pre svega Ustav Srbije. Ali, ne bismo u ovaj složen i globalizovan proces ulazili da nismo zaključili da nam je najveća šansa za uspeh upravo na terenu međunarodnog prava", rekao je Jeremić.

On je poručio da vlada u Beogradu, ni u slučaju da presuda bude Prištini u korist, neće priznati Kosovo ni po koju cenu, sve dok je u ovoj zemlji na snazi demokratski poredak zasnovan na Ustavu Srbije.

Na pitanje da li je vreme da Beograd u uspostavljanju diplomatskih odnosa s Podgoricom napravi prvi korak, Jeremić je odgovorio da u ovom trenutku "ne postoji ništa što je na Srbiji da uradi".

"Kada je reč o procesu odabira novog predstavnika crnogorske vlade u Beogradu, lopta je u njihovom terenu. Mi svakako nećemo nikog zvati, to nije u skladu s diplomatskom praksom", rekao je Jeremić.

Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je večeras da je u predviđenom roku, koji je istekao 17. aprila, primio podneske 35 zemalja članica UN u okviru postupka za utvrđivanje legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: