Stranke ne otkrivaju finansijere

Radikali i naprednjaci iznose međusobne optužbe o finansijerima njihovih stranaka. DSS i LDP smatraju da nije potrebno da objave ko ih finansira.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

01:00

Default images

Opšte je poznato da tajkuni imaju ključno mesto u finansiranju gotovo svih političkih stranaka. Međutim, imena poznatih srpskih biznismena u izveštajima o finansiranju političkih stranka i dalje su tajna. U svim strankama tvrde da imena tajkuna u svojim zvaničnim izveštajima ne kriju zato što ih oni, kako kažu, i ne finansiraju.

Bivši i sadašnji radikali se međusobno optužuju oko toga gde je završio novac koji su stranci davali biznismeni Beko i Mišković, kako je to nedavno priznao Tomislav Nikolić.

U Srpskoj radikalnoj stranci, koja podatke o svojim finansijerima nije objavila, tvrde da je sve oko objavljivanja farsa.

Na pitanje zašto negiraju da su ih finasirali Milan Beko i Miroslav Mišković, kada je to priznao nekadašnji zamenik predsednika te stranke Tomislav Nikolić, funkcioner radikala Nemanja Šarović iznosi oštre optužbe.

Šarović: Problem je što je naknadno gospodin Nikolić na opšte iznenađenje rekao da je primio nekakav novac od gospodina Miškovića i gospodina Beka. Ali taj novac nikada nije unet, ni jedan jedini dinar, u SRS.

B92: Ali u ime stranke, verovatno ne u svoje lično ime?

Šarović: Gospodine, ako je primio u ime stranke, onda bi taj novac završio u stranci. Taj novac nije završio u stranci, ni jedan jedini dinar.

Nemanja Šarović postavlja pitanje odakle naprednjacima novac.

“Da li danas nakon šest meseci od neuspelog pokušaja puča bilo ko misli da je on (Tomislav Nikolić) napustio stranku zbog nekakvog amandmana. Ne, naravno da nije. Zato što je u međuvremenu počeo da puši kubanske cigarete. Zato što su se mnoge druge stvari promenile. Zato što je počeo da ga pomaže Mišković i Beko, ali to je novac koji nije završio u SRS-u“, tvrdi on.

Ove navode Šarovića, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, negira.

“Oni su Srpskoj radikalnoj stranci tada dali mnogo manje novca nego što su dali svima ostalima. Ono što je sasvim izvesno jeste da je Tomislav Nikolić govorio istinu i da nije lagao”, kaže Vučić.

“O poštenju Tomislava Nikolića ne treba niko u Srbiji ništa posebno da govori, kao ni o poštenju Nemanje Šarovića koji je naplaćivao dnevnice kao da živi u Vranju, a uzimao platu u Zemunu iako je živeo sve vreme na Dorćolu“, navodi on.

U Demokratskoj stranci Srbije Vojislava Koštunice navode da podaci o tome ko finansira njihovu stranku nisu tajna.

Oni su, kako kažu, predali izveštaj svim nadležnim insitucijama. Zato, kako navodi funkcioner te stranke Miloš Aligrudić, što se njih tiče objavljivanje na veb-sajtu nije neophodno.

“Neke političke stranke iz nekih razloga vide potrebu da to objavljuju na veb-stranicama. Mi ne vidimo tu potrebu. Mislim da svako od vas, pa i vi koji pitate, možete u svako doba, prema Zakonu o dostupnosti javnih informacija, saznati sve ove detalje od nadležnih državnih organa”.

“Ne vidimo razloga, niti se smatramo optuženim za bilo šta, niti prozvanim kada je reč o nekom nekorektnom finansiranju, da bi morali eto tako, neprozvani ili navodno prozvani da objavljujemo imena tih ljudi”, kaže Aligrudić.

I u LDP-u navode da su podaci o finansijerima njihove stranke javni i da bi trebalo da ih objavi Narodna banka Srbije, a da ih poseduje i Skupštinski odbor za finansije. Sama stranka to neće uraditi jer se plaše za njihovu bezbednosti.

“Onog trenutka kada vlast u ovoj zemlji bude mogla da odgovori na makar jedno od sto onih pitanja koje smo postavili pošto su uništavane prostorije LDP-a, mi ćemo biti prvi koji će onda reći ko su ljudi koji materijalno pomažu LDP. Dakle, ne samo novcem, već i na svaki drugi način”, poručuje lider te stranke Čedomir Jovanović.

I u DSS-u, i u LDP-u kažu da u izveštajima nema zvučnih imena.

Demokrate su svoj izveštaj objavile na sajtu. Kao finansijeri se navode široj javnosti nepoznata imena i male firme iz unutrašnjosti. U DS-u kažu da su spremni i pred sudom da svedoče da je spisak koji su objavili autentičan.

“Pod krivično-pravnom odgovornošću, DS godinama već podnosi svoje izveštaje i garantuje za njihovu istinitost. Dakle, objavili smo izveštaj, tvrdimo da su podaci u njemu tačni i očekujemo da druge stranke budu dovoljno hrabre da to isto učine”, rekla je portparolka DS-a Jelena Trivan.

Stojiljković: Najizraženije na izborima

Veza između novca i politike najizraženija je na izborima, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

On kaže da je način finansiranja velika tajna u politici, jer i kada objave izveštaje stranke ne navode najjače finansijere.

“Vi ćete videti u vreme izborne kampanje spisak članova rukovodstva stranaka koji mesečno u toj godini daju po 20, 30, 40 hiljada dinara. Ali nećete videti ovo što svi žele da vide – da li veliki biznismeni, da ne kažem tajkuni, ulažu značajan novac, koji se meri desetinama i stotinama hiljada evra”, kaže Stoiljković.

“I da li to daju - zato što imaju neku programsku i političku preferenciju - samo jednoj stranci ili u skladu sa našim narodnim, folklornim, doskočičarskim – u svaku korpu po neko jaje – finansiraju nekoliko opcija tako da nikada ne bi izgubili uticaj?”, pita se on.

Istraživanje Cesida pokazuje da je za potrebe jedne velike stranke sa razvijenom partijskom mrežom i strukturom potrebno oko 10 miliona evra godišnje. Stranke u Srbiji kažu da se uklapaju i u sume koje su znatno niže. Prema predatim izveštajima, iznosi nisu prelazili tri miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: