Jeremić na savetu Uneska

Građani Srbije žele pomirenje, kompromis i sporazum, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u govoru na zasedanju saveta Uneska u Parizu.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2009.

12:11

Default images

Jeremić je upozorio da tome neće doprineti pokušaji da se kultura instrumentalizuje kao sredstvo konflikta. On je naveo da je jedan od nacionalnih prioriteta Srbije zaštita ugroženog kulturnog nasleđa, posebno na Kosovu.

Jeremić je zahvalio Unesku i donatorima na angažovanju u obnovi srpskog nasleđa na Kosovu i podsetio da su albanski ekstremisti, u proteklih 10 godina, uništili više od 150 crkava i manastira, među kojima i 35 u vreme martovskog pogroma nad Srbima 2004.godine.

Predstoji još mnogo posla, jer je srpsko nasleđe na Kosovu i dalje ugroženo, ocenio je Jeremić i predvideo da će proces obnove crkava i manastira, koji se odvija pod okriljem Uneska, ohrabriti povratak raseljenih Srba.

Da bi se to dogodilo, poručio je Jeremić, Unmik i Euleks moraju stvoriti bezbedno okruženje za povratak raseljenih, jer će se, u suprotnom, crkve i manastiri, poput crkve Bogorodice Ljeviške, koja je uvrštena na listu svetske kulturne baštine, vremenom pretvoriti u muzeje.

Jeremić je upozorio da je potreba očuvanja srpske baštine na Kosovu, koja ima univerzalni karakter i značaj, postala još veća posle odluke vlasti u Prištini da proglase nezavisnost 17. marta 2008. godine.

Komitet za svetsku baštinu, prema rečima Jeremića, odložio je donošenje odluke o srednjovekovnim spomenicima na Kosovu, zbog pritiska da veštački odvoji ovaj temeljni deo srpskog nasleđa od ostalih delova Srbije.

"Želeo bih da zahvalim svima u Unesku koji su doprineli da ne uspe ovaj pokušaj politizacije kulturnog nasleđa", naveo je Jeremić i ocenio da takva kršenja međunarodnog prava i prakse Uneska mogu samo da vode u neproduktivne podele.

"Srpski manastiri nikada ne smeju postati pioni u opasnoj igri stvaranja identiteta", poručio je Jeremić i ukazao da na Kosovu, nažalost, ima takvih pokušaja.

Tvrdnje Prištine da je srpsko pravoslavno nasleđe iz srednjeg veka zapravo nasleđe kosovskih Albanaca predstavljaju pokušaj prekrajanja istorije, koji mora biti osuđen na najodlučniji mogući način.

"Međunarodna zajednica i Unesko ne smeju biti pasivni," napomenuo je Jeremić i upozorio da je kulturno čišćenje neprihvatljivo.

"Zaštita i unapređivanje kulturnih dostignuća čovečanstva veliki je izazov pred svima nama", naveo je Jeremić i zaključio da je krajnje vreme da se ponovo posvetimo ovom uzvišenom cilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: