Baraćeva: Stranke pljačkaju državu

Stranke na vlasti ne dozvoljavaju kontrolu javnih fondova, javnih nabavki i javnih preduzeća jer se iz njih finansiraju političke partije, kaže Verica Barać.

Izvor: FoNet, Blic

Utorak, 21.04.2009.

10:11

Default images

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać rekla je za "Blic" da je neophodna promena Zakona o finansiranju stranaka, ali i da to nije dovoljno. Neophodno je stvaranje jakih institucija koje mogu da kontrolišu tokove javnog novca.

Stalno se vrtimo u krug, a sistem je sledeći: prvo naprave loš zakon, kao što je Zakon o finansiranju stranaka ili Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, a zatim sve urade da onemoguće formiranje jake, nezavisne institucije koja može da ga sprovodi i da ih kontroliše.

Upravo je želja da javne finansije ostanu van kontrole i da finansije stranaka budu netransparentne glavni razlog zašto nisu dozvolili da Državna revizorska institucija počne da radi punim kapacitetom, kaže ona.

Sad kažu da će finansiranje stranaka kontrolisati Agencija za borbu protiv korupcije, ali u samom zakonu sem formalne izjave da će to raditi nisu ni rečju naznačeni mehanizmi i ovlašćenja na koji će Agencija raditi, navodi Baraćeva.

Njeno upozorenje dodatno je juče posredno potvrdila i Demokratska stranka, objavivši, doduše prva i jedina, finansijski izveštaj za prošlu godinu.

Iz objavljene imovinske karte, poslovanja i spiska pravnih lica koja su finansijeri te partije ne vidi se ama baš nijedan od većih biznismena ili neka od jačih firmi koje posluju u Srbiji. Teško je poverovati da DS nije dobila ni jedan jedini dinar od neke od većih firmi čiji su direktori poznati članovi te stranke ili se izjašnjavaju kao njeni simpatizeri, smatra Baraćeva.

Finansijski izveštaji stranaka apsolutno ništa ne znače jer oni u njima prikazuju samo ono što žele i uklapaju se u zakonske odredbe. Najveći deo tih izveštaja zauzimaju podaci o novcu dobijenom iz budžeta, na legalan način, jer to i nemaju potrebe da kriju, kaže ona.

Kao jedan od primera isisavanja novca iz državne kase ona navodi da je Direkcija za građevinsko zemljište Beograda (u kojoj rukovode ljudi iz DS), recimo 2006. godine od jedne strane firme bez potrebe naručila studiju izmeštanja Luke Beograd za 800.000 evra iako je prethodno, tri godine ranije, sama finansirala izradu generalnog plana i brojnih studija koje uz to idu.

U Cesidu upozoravaju da, zbog nedostatka kontrole, postoji mogućnost da se donacije veće od 6.000, za koje zakon obavezuje da budu prijavljene, cepkaju tako da bi se zameo trag koji vodi do jednog velikog donatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: