Finansiranje stranaka i dalje tajna

Neke od nevladinih organizacija traže da nova Agencija za borbu protiv korupcije počne da radi sa izmenjenim Zakonom o finansiranju stranaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2009.

16:27

Default images

Odgovor na pitanje koji biznismeni finansiraju stranke u Srbiji i dalje je dobro čuvana tajna. Do sada je samo Tomislav Nikolić priznao da su od srpskih tajkuna Miroslav Mišković i Milan Beko novčano pomogli radikale. O tome ko su finansijeri ostalih stranaka i dalje se samo nagađa.

Lider socijalista Ivica Dačić predlaže izmenu zakona o finansiranju stranaka o čemu je, kako poručuju demokrate, Boris Tadić prvi govorio.

Analitičari ocenjuju da je od ideje mnogo važnija realizacija.

Posle Tomislava Nikolića, progovorio je i Ivica Dačić.

Doduše, nije pominjao konkretna imena, niti je govorio o načinu i o tome ko finansira njegovu stranku, ali je rekao da jedni te isti sponzori finansiraju gotovo sve partije, jer, kako kaže, ne mogu da procene ko će sastaviti vladu.

Demokrate uzvraćaju da su ipak oni prvi predložili promenu Zakona o finansiranju političkih stranaka i da su prvi na sajtu objavili podatke o svojim sponzorima.

Dok se u javnosti spekuliše o nekima zvučnih imena koji plaćaju domaće stranke, na listi DS su potpuno nepoznate firme, kao na primer “Mia" iz Blaca, "Vera 20" iz Raške i "Baki" iz Batočine.

“Želimo da stvorimo drugačiju klimu, gde će na drugačiji, transparentan način, stranke prihodovati. Ne želimo da se pojedince bogate i štete ugledu stranaka i na taj način povećavaju i korupciju u našoj zemlji”, kaže Jelena Trivan iz DS.

“Svi koji su finansirali Demokratsku stranku nisu na takav način poznati, mi smo svoje izveštaje objavljivali i u Službenom glasniku. Mi nemamo prostora za naknadnu pamet i priznanja, kod nas je sve bilo u skladu sa zakonom i pred očima javnosti”, navodi ona.

Domaće nevladine organizacije traže da političari sa reči pređu na dela i da novoformirana Agencija za borbu protiv korupcije počne da radi sa suštinski izmenjenim Zakonom o finansiranju političkih stranaka.

“O tome se veoma mnogo priča poslednjih mesec dana. To pričaju vodeći ljudi u politici i ne želim da verujem da je to samo pokušaj da se unapredi sopstveni položaj u očima birača. Sada se samo čeka zeleno svetlo izvršne vlasti”, rekao je Marko Blagojević iz Cesida.

“Agencija za borbu protiv korupcije će morati da se uhvati u koštac sa primenom Zakona o finansiranju političkih stranaka, iako nisu izvršene suštinske promene tog zakona”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. On je naveo da bi tako izmenjeni zakon takođe morao da bude usvojen pre 1. januara iduće godine, kada će stupiti na snagu Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Predsednik grupe zemalja za borbu protiv korupcije u Savetu Evrope Drago Kos kaže za B92 da će poverovati da je politička elita u Srbiji spremna da otkrije stranačke finansijere tek kada vidi konkretne poteze.

“To ćemo zaključiti na osnovu onoga što je predloženo. Transaprentnost je najbitnija, da se zna ko koga finansira”, smatra on.

U zvaničnim izveštajima političkih stranaka o izvorima finansiranja nikada do sada nije bio naznačen nijedan poznati, bogati biznismen.

Od finansijera stranaka jedino je svojevremeno progovorio Bogoljub Karić, koji je priznao da je novac davao svim partijama koje su mu novac tražile, dok i sam nije ušao u političke vode, a potom pobegao iz zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: