MMF: Nova, još gora prognoza

MMF će u sredu objaviti revidirano predviđanje razvoja globalne privrede, koje će biti gore od prethodnog, izjavio je izvršni direktor MMF-a Dominik Štros Kan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2009.

13:51

Default images

Prema poslednjoj prognozi MMF-a, globalni bruto domaći proizvod (BDP) će ove godine pasti za 0,5 do jednog procenta, što je najviše od velike privredne krize tridesetih godina prošlog veka, podsećaju novinske agencije.

Šef MMF je za nemački list "Handelsblat" napomenuo da su se u svetskoj ekonomiji pojavili prvi pozitivni signali, ali da oživljavanje privrede za sada ne očekuje. On predviđa da će se privreda početi oporavljati u prvoj polovini 2010. godine.

"Još nismo prešli vrh krize. MMF prognozira da će do oživljavanja globalne privrede doći tokom prve polovine iduće godine", izjavio je Štros Kan.

On je, istovremeno, upozorio da trenutno pretnja deflacije predstavlja veću opasnost za privredu od inflacije.

"Kratkoročno gledano rizik od inflacije je nulti. Današnji problem je, pre, deflacija", upozorio je Štros Kan.

Prema njegovom mišljenju ne bi bilo ispravno tvrditi da veliki stimulativni paketi, koje su obezbedile pojedine vlade svojim privredama, nisu imale nikakav uticaj na inflaciju.

"Zbog toga nam je potrebna jedinstvena strategija, koja će nam omogućiti da posle završetka krize vratimo javne izdatke na normalan nivo", rekao je Kan "Handelsblatu" i dodao da, na primer, SAD, Nemačka i druge evropske zemlje napreduju prilično sporo u "čišćenju" banaka od loših aktiva, objavio je Rojters.

Štros Kan je u petak izjavio da se "slobodni pad" u kome se našla svetska privreda, već počinje usporavati, dodajući da će ekonomija prvo stupiti u "duboko negativnu teritoriju, a tek potom će doći do poboljšanja", podsećaju agencije.

Predsednik MMF je u svom izlaganju u Nacionalnom novinarskom klubu u Vašingtonu ocenio da usporavanje globalne ekonomije preti da poništi uspehe koje su mnoge zemlje postigle u protekloj deceniji.

Ukazao je, međutim, da je oporavak u 2010. moguć ako države nastupe zajedno i usvoje smernice za prekid recesije, bez obzira na to što je i dalje uveren da će globalni rast u 2009. ostati u negativnoj zoni.

Štros Kan kaže da je 2009. suštinski izgubljena godina, uprkos znacima da se globalni pad možda usporava.

“2009. će biti grozna godina i bez obzira na ono što se sad događa, to je već gotovo. Globalni rast će biti duboko negativan. Mislim da su svi dobro razumeli ideju da smo mi sada uistinu suočeni sa prvom globalnom krizom”, naveo je prvi čovek MMF.

Bivši francuski ministar finansija je u novinarskom klubu rekao da će oporavak zavisiti od doslednog i usaglašenog reagovanja međunarodne zajednice, ukazujući da je globalno usporavanje bilo posebno teško u zemljama u razvoju, koje su doživele naglo smanjenje izvoza.

“Sve to preti da poništi sve što je na tržištima koja se pomaljaju postignuto tokom protekle decenije, a moguće je da je to još važnije u nisko razvijenim ekonomijama”, kaže on.

Štros Kan je naveo da će pokušaji podsticanja globalne tražnje doživeti neuspeh, ako ne dođe do brzog odmrzavanja kreditnih tržišta.

On je upozorio da bi kriza mogla da gurne milione ljudi nazad u siromaštvo.

Ocenjujući da je nedavni sastanak Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i privreda u naglom usponu u Londonu bio veoma uspešan, on je naveo da je dobra vest već sama rešenost svetskih lidera da se uhvate u koštac sa zajedničkim problemom.

“Dobra vest je i to što slobodan pad u globalnoj ekonomiji možda počinje da jenjava. Oporavak, što govorimo već mesecima, prema našim predviđanjima može da se ostvari u prvoj polovini 2010”, rekao je, između ostalog, Štros Kan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: