Ukidanje viza do kraja godine?

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuju liberalizaciju viznog režima Srbije i EU do kraja godine.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 20.04.2009.

12:00

Default images

Ren i Jeremić su na konferenciji za novinare predvideli da bi Evropska komisija do kraja češkog predsedavanja EU, krajem juna, mogla Savetu EU da preporuči ukidanje viznog režima za Srbiju.

Prema rečima Rena, jedna od tema razgovora sa Jeremićem bila je i budžetska podrška EU Srbiji, povodom čega je šef diplomatije Srbije rekao da je optimista, jer je dogovor o tome blizu.

Ren je naveo i da se razmatra i makroekonomska podrška EU Srbiji, čime EU želi da pokaže da joj je stalo do Srbije i da brine o njoj u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji.

Jeremić je i u tom pogledu optimista, ali predviđa da je makroekonomska podrška EU Srbiji tema za narednu fiskalnu godinu.

Prema rečima Jeremića, evropske integracije Srbije ostaju strateški prioritet Vlade Srbije, kao i da članstvo u EU ostaje krajnji cilj, uprkos teškim vremenima.

On je ukazao da u EU još nema konsenzusa o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i skidanju suspenzije sa Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Beograd će, istakao je Jeremić, kao i do sada, nastaviti da radi najbolje što ume na evropskim integracijama, nadajući se da će u EU oko daljeg napretka Srbije uskoro biti postignut konsenzus.

Upitan o odluci Saudijske Arabije da prizna nezavisnost Kosova, Jeremić je ocenio da je ona za žaljenje, ali da neće uticati na politiku Beograda po tom pitanju.

“Nastavićemo mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da branimo naš ustavni poredak, očekujući savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, u nadi da pre toga više ni jedna zemlja neće priznati Kosovo”, rekao je ministar Jeremić.

Na pitanje o tome da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ukoliko mišljenje Suda bude u korist Prištine, Jeremić je rekao da je uveren da će stav Suda biti u prilog poštovanju međunarodnog prava i da je, zbog toga, ovakvo pitanje krajnje hipotetičko.

"Ali, ako insistirate, Srbija neće priznati Kosovo nikada i ni pod kakvim okolnostima", zaključio je Jeremić.

Jeremić: EU strateški prioritet Vlade

Vuk Jeremić je izjavio, uoči odlaska u Brisel, da evropska perspektiva zapadnog Balkana i Srbije ostaje centralni strateški prioritet Vlade Srbije i jedini prosperitetni put u budućnost za sve narode i države regiona.

"Ovo nisu laka vremena kada je reč o proširenju. Evropa i zapadni Balkan su zahvaćeni ekonomskom krizom, dok u Uniji nisu razrešene ni sve instucionalne dileme vezane za Lisabonski sporazum", objasnio je Jeremić za B92.

Zato je važno, naveo je Jeremić, "da u ovakvim okolnostima budemo sigurni da su u svakom trenutku naša uzajamna očekivanja u ravnoteži".
Jeremić očekuje da će u Briselu najviše biti reči o liberalizaciji viznog režima i smatra "da je to moguće učiniti tokom 2009. godine".

"Predstaviću Renu dosadašnje rezultate i naša očekivanja da će taj proces biti sproveden i kompletiran u najkraćem mogućem roku", precizirao je Jeremić.

Odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije sledeći je institucionalni korak na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, kazao je Jeremić i naveo da je Srbija sve učinila da se ispune uslovi za primenu SSP-a.

"Postoji jedan politički uslov, to je puna saradnja sa Haškim tribunalom", podsetio je Jeremić, "i naša je pozicija da smo i taj uslov ispunili".

"Naša vrata su otvorena, pozvali smo predstavnike EU da dođu i da se uvere, zajedno sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom, sa kojim nastavljamo najbliže da sarađujemo", rekao je Jeremić.

Todorić: Potrebna dobra vest iz Brisela

Urednik "Srpske pravne revije" Vladimir Todorić kaže za B92 da se poseta Vuka Jeremića Briselu odvija kao deo napora da pitanje Srbije ne padne u drugi plan što se tiče Evropske unije. “Svakako da mi moramo učiniti sve što je moguće da u uslovima globalne finansijske krize, izbora za Evroski parlament i, tako reći bezglavog predsedništva EU, jer je češka vlada pala, da naši planovi za evropske integracije ostanu aktuelni među zvaničnicima Unije”, kaže Todorić.

Todorić kaže da će se, pošto zbog protivljenja Holandije ne treba očekivati da će Srbija ubrzo podneti zahtev za kadnidaturu za članstvo u EU, u ovom trenutku Srbija usredsrediti na svrstavanje na belu šengensku listu.

“To se čini najizglednijim, i u kratkom roku je siguran dobitak za Srbiju i Vladu Srbije, kojoj je što pre potrebna neka pozitivna vest iz Brisela, imajući u vidu na kojoj platformi su dobijeni izbori i na kojoj platformi je stvorena koalicija”, kazao je Todorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: