Kazna "Kuriru" pola miliona dinara

Okružni sud u Beogradu kaznio je dnevni list “Kurir” sa preko pola miliona dinara, zbog objavljivanja niza neistina o potpredsedniku Vlade Mlađanu Dinkiću.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 16.04.2009.

13:21

Default images

“Kurir” je do sada zbog konstantnog objavljivanja laži i kleveta o Dinkiću sudski kažnjen sa više od 3,5 miliona dinara, a još traje više od deset sudskih sporova koje potpredsednik Vlade vodi protiv ovog lista, kaže se u saopštenju stranke G17 plus.

Okružni sud u Beogradu potvrdio je još dve presude protiv dnevnog lista “Kurir”, tj. protiv glavnog i odgovornog urednika i izdavača ovog lista zbog objavljivanja laži i kleveta o Dinkiću u tekstovima pod naslovima “Ekspertska pljačka“, “Rasipnik godine“ i “Ima se, može se“.

Obe presude postaju izvršne krajem ovog meseca, a tuženi “Kurir”, tj. glavni i odgovorni urednik i izdavač ovog dnevnog lista, obavezni su da solidarno plate Mlađanu Dinkiću iznos od 400.000 dinara, kao i 72.200 dinara na ime troškova parničnog postupka, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo podnelo novu prekršajnu prijavu

Ministarstvo kulture podnelo je danas novu prekršajnu prijavu protiv odgovornog urednika lista Kurir Radeta Jerinića jer objavljuje "nedokazane podatke" i neprofesionalno obavlja posao.

Ministarstvo je saopštilo da je "Kurir" danas na naslovnoj strani objavio fotografiju pasoša sa naslovom "Falsifikat" i "Pljačka naroda" čime "direktno utiče na uznemiravanje građana i mogućnost remećenja javnog reda i mira".

Navodi se da je, po mišljenju ministarstva, odgovorni urednik neobjektivno i neprofesionalno obavljao svoj posao time što je odobrio da se plasiraju za sada nedokazani podaci da su navodno izrađeni pasoši falsifikat.

Na taj način je uznemireno više stotina hiljada građana, navedeno je u saopštenju.

SNS: Dokaz o cenzuri

Odluka Okružnog suda da kazni dnevni list "Kurir" sa pola miliona dinara zbog objavljivanja tekstova o ministru Mlađanu Dinkiću predstavlja dokaz da vladajuća koalicija kontroliše medije i uvodi cenzuru na istinu, saopštila je danas Srpska napredna stranka.

Ta partija je oštro kritikovala kažnjavanje lista “Kurir” zbog, kako navodi, objavljivanja podataka o "bezbrojnim aferama, malverzacijama i lopovluku koje Mlađan Dinkić godinama sprovodi na štetu Srbije i njenih građana".

SNS je ocenila da odluka suda da urednike “Kurira” proglasi krivim zbog objavljivanja tih podataka predstavlja dokaz da vladajuća koalicija neprekidno amnestira Mlađana Dinkića od odgovornosti za sve počinjene malverzacije.

“SNS smatra da je na delu skandalozna i nedemokratska praksa selektivnog odnosa prema slobodi javne reči, u kojoj je na udaru svaki štampani ili elektronski medij koji ne stvara lažnu sliku Srbije u kojoj teku med i mleko, ne beži od realosti i traži odgovorne za tešku situaciju u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: