Zahvalnost Italije građanima Srbije

Ambasada Italije u Beogradu zahvalila je građanima Srbije na solidarnosti sa žrtvama zemljotresa rečima da je prijateljstvo između dva naroda ponovo potvrđeno.

Izvor: Beta

Sreda, 15.04.2009.

10:09

Default images

"Ambasada Italije iskreno zahvaljuje svim građanima Srbije koji su iskazali solidarnost sa žrtvama zemljotresa u italijanskoj regiji Abruco i time još jednom posvedočili o prijateljstvu koje duboko vezuje naša dva naroda", navedeno je u saopštenju.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Robeto Maroni izjavio je da će obnova italijanske oblasti Abruco, posle prošlonedeljnog zemljotresa, koštati 12 milijardi evra.

U prethodnim procenama štete od zemljotresa koji je 6. aprila pogodio oblast navodile su sume između dve i tri milijarde evra.

294 osobe su poginule u katastrofi koja je ostavila 40.000 žitelja oblasti bez krova i oštetila desetine istorijskih građevina.

"Dvanaset milijardi evra je suma koju moramo da nađemo za obnovu Abruca", rekao je Maroni italijanskoj televiziji.

Katastofa je udarila usred najteže recesije kroz koju Italija prolazi posle Drugog svetskog rata.

Očekuje se da će se privredni rast zemlje, koja godišnje stvara novu vrednost od 1.600 milijardi dolara, umanjiti i u 2009. godini, drugoj godini zaredom.

Vlada desnog centra je već pod teretom navećeg duga u Evropi koji je veći od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Raniji napori obnove posle zemljotresa u južnoj Italiji povlačili su se decenijama, uz optužbe za korupciju i učešće mafije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: