Još sredstava za subvenciju kredita

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će rebalansom budžeta biti obezbeđeno još 40 milijardi dinara za subvencionisane kredite za privredu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2009.

17:31

Default images

Posle sastanka Dinkića sa najvećim srpskim izvoznicima i bankarima najavljeno je da će Vlada uticati na banke kako bi snizili kamatne stope koje su sada na nivou od 5,5 odsto godišnje.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić danas je ponovo predstavio srpskim privrednicima mere koje vlada namerava da preduzme kako bi se poboljšala likvidnost preduzeća, naročito onih koja izvoze.

Vlada, prema njegovim rečima, namerava da obezbedi još 450 miliona evra za subvencionisane kredite.

Dinkić je rekao da 30 najvećih izvoznika koji su prisustvovali sastanku podržavaju mere Vlade za prevazilaženje posledica ekonomske krize, kao i plan za smanjenje državne administracije, a obećao im je da će razgovarati sa predstavnicima banaka kako bi bila snižena kamatna stopa za kredite koje uzimaju.

“Sada je ta kamatna stopa 5,5 procenata na godišnjem nivou i ona je ugovarana sa državom i bankama kada je referentna kamatna stopa Evropske centralne banke, Eurolibor bio tri odsto”, podsetio je Dinkić.

“Pošto je u međuvremenu Evropska centralna banka snizila svoju kamatnu stopu na 1,25 odsto, mi ćemo insistirati da se u narednom periodu postigne dogovor sa bankama da i one snize kamatne stope prema privredi, kako bi lakše podneli teret ove godine”, rekao je on.

Mlađan Dinkić je najavio da će u četvrtak Vlada usvojiti uredbu kojom će biti omogućeno već privatizovanim preduzećima da izvrše reprogram dugova prema državi ili da se izvrši konverzija dugova za kapital.

Dinkić je rekao da će preduzeća koja redovno isplaćuju zarade i obaveze iz kupoprodajnih ugovora, a imaju problema sa likvidnošću, moći da zatraže da im se deo dugova prema državi privremeno pretvori u državni kapital.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupić ocenio je da su mere Vlade dobre i da će njihovim sprovođenjem biti poboljšana ukupna poslovna klima.

Prema njegovim rečima, stabilnost finansijskog sistema je apsolutno sačuvana i bankarski sistem je pokazao da je spreman da odgovori na krizu.

“Do sada je ukupno odobreno valjda 180, 190 miliona evra kredita za likvidnost. To pokazuje ipak da je ukupna aktivnost bankarskog sistema nastavljena. Činjenica je da je to koncentrisano na nekoliko većih banaka, ali bitno je da preduzeća dobiju odgovarajuću podršku”, smatra Čipić.

Dinkić je rekao da je sa bankarima razgovarao i o problemu davanja subvencionisanih stambenih kredita i naglasio da država ne želi da subvencioniše kredite po visokim cenama već da će odobravanje tih kredita početi tek kada prodavci nekretnina usklade cene sa realnim tržišnim i "značajno ih spuste".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: