Konstantinović: Spremni na štednju

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović tvrdi da su poslanici spremni da učestvuju u merama štednje.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.04.2009.

01:53

Default images

On očekuje da će predlog posebnog zakona o privremenom smanjenju plata i drugih primanja državnih funkcionera, poslanika, zaposlenih u državnoj administraciji i javnom sektoru biti u skupštinskoj proceduri do 1. maja, zajedno s rebalansom budžeta.

"Svi moraju da podnesu teret krize, ministri i narodni poslanici, tako što će biti smanjena njihova primanja, a razmatra se i predlog o ukidanju svih dnevnica", rekao je Konstantinović.

On je dodao da se ukidanje dnevnica razmatra u okviru mera koje se mogu preduzeti da bi se što više smanjili troškovi u republičkom budžetu.

Konstantinović je naglasio da ne treba donositi bilo kakva polovična rešenja i da se zato razmatra predlog o ukidanju svih dnevnica koje dobijaju članovi Skupštine Srbije, bez obzira na osnovu.

On je rekao da će u parlamentu biti napravljena ozbiljna analiza troškova, ali da "niko od poslanika nema platu veću od 100.000 dinara, s obzirom na to da je osnovna plata u Skupštini 75.000 dinara".

Konstantinović je rekao da zakon predviđa i da će plate od 40.000 do 100.000 dinara biti umanjene za 10 odsto, a one iznad 100.000 dinara za 15 procenata.

Tim predlogom, u koji je Tanjug imao uvid, predviđeno je privremeno smanjenje plate predsedniku Srbije, članovima vlade, poslanicima, funkcionerima koje bira parlament ili ih postavlja vlada.

Od smanjenja plata izuzete su sudije, javni tužioci, njihovi zamenici i drugi zaposleni u pravosudnim organima, zatim zaposleni u Vojsci Srbije, policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji, ustanovama zdravstva, kulture, obrazovanja, socijalne i dečje zaštite.

A, kako piše "Blic", primenom mera štednje u Skupštini Srbije, država će mesečno uštedeti 12,8 miliona dinara. Više o tome možete čitati u kategoriji Drugi pišu.

Smanjenje plata u gradskoj upravi

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je najavio da će, radi uštede u državnoj kasi, biti smanjene plate zaposlenima u gradskoj administraciji, ali je dodao da bi mere štednje trebalo da podnesu i oni koji rade u gradskim javnim preduzećima.

"To nisu podsticajne menadžerske mere, ali moramo razmišljati o socijalnim, a ne ekonomskim kategorijama", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: