Smeštaj za Rome u Mirijevu

Osam romskih porodica, koje su privremeno smeštene u Vojvođanskoj ulici, biće preseljene u naselje montažnih kuća Orlovsko brdo, u beogradskom naselju Mirijevo.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 10.04.2009.

00:25

Default images

Oko 60 Roma iz osam porodica koji u Vojvođanskoj ulici na Novom Beogradu žive oko četiri godine, polako je počelo da skuplja stvari za njihovu treću selidbu u poslednjih osam godina. Kako kažu, prihvatili su ponudu da žive u barakama, jer je bolje da imaju krov nad glavom, nego da ostanu na ulici. Od grada očekuju struju i vodu.

“Prešla bih ako ima uslove za život, znači da ima voda, struja, da može da se živi, da ne bude ovako pristala bih, što da ne, jer nemam drugog izbora”, ”Prihvatila bih, ali ne mogu da živim u jednoj baraci sa mojih 11 članova porodice, mora da ima zdravstvena ustanova. Drugo, da mogu da školujem moju decu - nećemo da prihvatimo”, ispričale su žene koje bi trebalo da dobiju smeštaj. Neki Romi u početku nisu želeli da pređu u novo naselje, ali kada su shvatili da je Vovođanska ulica postala opasna saobraćajnica za njihovu decu, promenili su mišljenje.

Osam romskih porodica 2006. godine privremeno je smešteno u kuću u Vojvođanskoj 19, kao jedan od objekata koji su više godina bili u postupku rešavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je sa njima postignut dogovor da se presele u Orlovsko naselje.

Romi u Vojvođanskoj moraju da se isele zbog toga što je na toj lokaciji predviđena izgradnja stambenog objekta sa 92 stana i 17 lokala, kao i proširenje ulice.

Đilas: Samo za prijavljene

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da će u Orlovskom naselju u opštini Zvezdara smeštaj u kontejnerima moći da dobiju samo Romi koji imaju prebivalište u Beogradu.

"U Orlovsko naselje će doći samo oni koji imaju prebivalište u Beogradu, a nećemo se baviti onima koji to nemaju. Neće biti izuzetaka, jer ako sada napravimo izuzetak, onda kasnije tome neće biti kraja", rekao je gradonačelnik, koji je danas obišao gradilište buduće trafo stanice u Mirijevu.

Đilas je poručio da će romskim porodicama, u saradnji sa Elektrodistribucijom i drugim gradskim službama, biti obezbeđena struja i voda, ali je naglasio da će romska deca morati da idu u školu.

"Video sam podatak da je samo troje dece iz onih kartonskih kućica na Novom Beogradu pohađalo školu. Ona deca koja nisu išla u školu nemaju nikakvu budućnost i ove porodice će morati da šalju decu na nastavu", naveo je gradonačelnik.

Uslovi u Orlovskom naselju

Za razliku od nelegalnih naselja, čije je rušenje najavljeno, Orlovsko naselje je legalno i poseduje kompletnu infrastrukturu.

Već dugo traje spor sa opštinom Zvezdara, da bi se deo zemljišta isparcelisao i da bi se na njemu izgradilo pet kuća.

"15 godina nisu uradlili to što nam je trebalo. A sada je naselje postalo gušće naseljeno. Ovde su porodice koje žive bukvalno u kartonskim kolibama. Mi prihvatamo te ljude. Tu iznad njih se nalazi 12 objekata naših ljudi koji su ovde, u Mirijevu rođeni, a žive tako”, kaže za B92 Tanasije Mirjevski, predsednik udruženja "Rom Zvezdara".

Stanovnici smatraju da je to dokaz da gradska vlast ne brine ni o onim Romima koji su vekovima stanovnici Beograda.

"U Orlovskom naselju živi oko 232 porodice ili oko 1.000 stanovnika. Kako sami tvrde, ovo je najstarije romsko naselje u celoj Srbiji, a datira iz 1815 .godine", kaže Mirjevski.

Godinama unazad traje prepiska Društva "Rom" i opštine Zvezdara. I pored Regulacionog plana naselja Mirijevo, koji predviđa da se na parcelama izgrade stanovi iz socijalnog programa, zemljište je prazno. U nadi da će dobiti krov nad glavom, stanovnici Orlovskog naselja nisu dopustili da na ovom zemljištu nikne još jedno nehigijensko naselje.

S obzirom na to da se na zemljištu površine dva i po hektara može izgraditi više od 5 kuća, stanovnici smatraju da je to jedno od rešenja koje bi Grad mogao ponuditi ostalim Romima koji žive u nehigijenskim naseljima.

Niko iz opštine Zvezdara nije želeo da objasni zašto nije isparcelisano zemljište u Orlovskom naselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: