Poslaničke plate ostaju netaknute?

Narodnim poslanicima neće biti smanjene plate Vladinim merama štednje. Skupština će, za početak, štedeti smanjujući primanja službenika koji u njoj rade.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

16:35

Default images

Narodnim poslanicima neće biti smanjene plate primenom Vladinih mera štednje. Nakon dva dana različitih spekulacija u parlamentu o tome hoće li “leks specijalis” da zahvati i poslanička primanja, nedoumicu je okončala ministarka za NIP Verica Kalanović.

I u Skupštini će se štedeti, ali kroz smanjenje primanja službenika koji u njoj rade.

Ako je do danas i bilo dilema šta će biti s poslaničkim platama u vreme krize, više ih nema.

Narodni poslanici nisu državni službenici, pa im plate ostaju iste. A zbog čega, ako i poslanici platu dobijaju iz budžeta?

Ministarka Verica Kalanović je objasnila da poslanici ne podležu odredbama Zakona o državnim službenicima i da Vlada, kao organ izvršne vlasti, nema pravo da donese “leks specijalis“ kojim bi se regulisala njihova primanja. Kalanovićeva je novinarima u Domu Narodne Skupštine rekla da će plate ministara u Vladi biti “tretirane kao plate državnih činovnika, iako su postavljena lica”.

“Oni ministri koji zbog godina staža imaju nešto veću platu od sto hiljada dinara, biće u skali sa smanjenjem od 15 odsto, a oni koji imaju platu ispod sto hiljada dinara - sa deset odsto”, objasnila je ona i navela da je njena plata 103 000 dinara i da ima 30 godina radnog staža.

Samo sat vremena pre tog razjašnjenja, na pitanje da li mere Vlade o smanjenju plata obuhvataju i njih, od poslanika se moglo čuti i da bi i njihove plate trebalo oporezovati.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić je ocenio da je oporezivanje jedina racionalna i moguća stvar u ovom trenutku.

“U odnosu na standard stanovništva, plate poslanika, iako manje od zarada koje imaju kolege u susednim zemljama, jesu visoke i mogu se posmatrati na liniji vladinog predloga da se određeni nivoi plata oporezuju, pa da tako i plate poslanika potpadnu pod te vladine mere”, rekao je on. Govoreći o predlogu za ukidanje poslaničkih dnevnica, Ružić je rekao da je taj predlog “vredan pažnje” i da SPS nikad neće biti protiv racionalizacije troškova, ali da ne treba “svesti razloge ekonomske krize na poslanike”.

I poslanik liste Za evropsku Srbiju Vlatko Ratković je rekao da “iako poslanici nisu državni službenici, lično podržava ideju da se vladine mere uštede odnose i na njih“.

U nezvaničnim razgovorima s novinarima, niko od poslanika do danas nije mogao da kaže smanjuju li se i njihove plate.

Poslaničke plate se ne menjaju, ali smanjuju se plate drugima koji u parlamentu rade.

Poslaničke plate bez dnevnica i paušala iznose oko 80.000 dinara.

Plate službenika znatno su niže, ali ima i onih koje prelaze 40.000, koliki je najmanji iznos za smanjenje.

Ipak, ima i zaposlenih u skupštinskim službama čije su plate veće i od poslaničkih, ali takvih je najmanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: