Usvajanje Strategije za Rome

Vlada Srbije usvojiće na današnjoj sednici, na Svetski dan Roma, Nacionalnu strategiju za unapređivanje položaja Roma.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2009.

00:21

Default images

“Nije više problem ni postojanje strategije, potrebna je ovde volja i jasan stav svih nas da želimo da sprovodimo tu strategiju i to je ono što mi u ministarstvu želimo", rekao je u emisiji "Poligraf" državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić.

Prema njegovim rečima, ima pomaka u toj oblasti, pošto je oformljena mešovita radna grupa za zbrinjavanje Roma iz nehigijenskih naselja, koja će dovesti do sistematskog rešavanja problema položaja te populacije.

"Ti problemi tiču se svih nas, jer ti ljudi ne žive na način koji je dostojan čoveka", kaže Karadžić.

On je rekao da su neki Romi u Beogradu još napolju, ali da treba ispitati i zašto, pošto im je smeštaj ponuđen, kao i da će u sredu biti postignut konačni dogovor o izboru mesta gde će biti postavljeni kontejneri za smeštaj.

Karadžić je kazao da ima dosta pozitivnih primera kada je reč o unapređenju položaja romske populacije, ali da to pitanje nije rešavano na sistemski način i da ima dosta problema koji su se gomilali poslednjh 20 godina. Možete pogledati snimak gostovanja Marka Karadžića u emisiji "Poligraf" na TV B92.

Usvojen plan za zbrinjavanje Roma

Radna grupa za zbrinjavanje Roma iz nehigijenskih naselja u Beogradu usvojila je strategiju koja predviđa popis svih građana romske nacionalnosti koji žive u tim naseljima kao i etapno uklanjanje nelegalnih objekata.

Nakon prvog sastanka Radne grupe saopšteno je da će u saradnji sa centrima za socijalni rad i gradskim opštinama popis početi "u što skorijem roku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: