Italija: Pripreme za sahranu žrtava

Italija se priprema da počne sahranjivanje žrtava zemljotresa od pre dva dana, u kome je, kako je danas saopštio premijer Silvio Berluskoni, poginulo 260 ljudi.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.04.2009.

00:13

Default images

Italijanski zvaničnici su izjavili da bi kolektivna državna sahrana žrtava trebalo da bude obavljena u petak, kada će biti proglašen i nacionalni dan žalosti. Broj stradalih se danas popeo na 260, jer su spasilačke ekipe izvadile iz ruševina još 10 beživotnih tela.

Papa Benedikt XVI pomolio se još jednom za sve žrtve i izjavio da će uskoro posetiti ugroženo područje.

Na hiljade ljudi, a procenjuje se da je 17.000 ostalo bez korva nad glavom, provelo je noć u šatorima, u strahu od naknadnih potresa. Epicentar potresa, grad L'Akvila, je sinoć pretrpeo još jedan nakanadni potres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali, kada je poginula najmanje jedna osoba i urušeno još kuća.

Udar, koji se osetio sinoć u 19 sati i 48 minuta po lokalnom vremenu, bio je najjači među naknadnim potresima. Osetio se i u Rimu, gde je na višim spratovima došlo do pomeranja nameštaja.

Nakon što je italijanski premijer Silvio Berluskoni proglasio vanredno stanje, 14.000 ljudi je smešteno u 20 šatorskih kampova, a njihovu ishranu obezbeđuje 16 poljskih kuhinja.

On je pozvao preživele da odu u hotele na Jadranskoj obali da se odmore, jer dolazi Uskrs, a troškove će snositi država.

Tela poginulih nalaze se u privremenoj mrtvačnici u školi za finansijsku policiju izvan grada L 'Akvile.

Policija je pojačala kontrolu na ulicama jer ima izveštaja o pljačkanju radnji i kuća.

Zemljotres, jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali, pogodio je L' Akvilu, 100 kilometara istočno od Rima, u noći između nedelje i ponedeljka, kada je većina stanovnika spavala, a od siline potresa srušene su dve trećine zgrada u tom gradu sa 68.000 stanovnika.

Evakuisani zatvorenici iz L'Akvile

Zatvorenici iz italijanskog grada L' Akvila, koji je najteže pogođen katastrofalnim zemljotresom pre dva dana, prošle noći su evakuisani u druge ustanove za izdržavanje zatvorske kazne, javila je agencija ANSA.

Odluka o premeštaju 140 zatvorenika doneta je nakon poslednjeg u nizu zemljotresa, iako zatvorska zgrada nije oštećena.

Među osuđenicima je i oko osamdeset kriminalaca koji izdržavaju kaznu u strogom režimu, od kojih je jedan osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao i jedna bivša pripadnica Crvenih brigada.

Prebacivanje osuđenika pratile su specijalne policijske jedinice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: