Vlada odustaje od dodatnog poreza

Vlada Srbije priprema novi predlog za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u kome bi se odustalo od solidarnog oporezivanja svih građana.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2009.

22:48

Default images

Umesto poreza od šest odsto na sva primanja iznad 12.000 dinara, koji je izazvao veliko nezadovoljstvo, Vlada razmišlja da uvede porez samo za zaposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima čije plate prelaze republički prosek od 31.000 dinara.

Razmišlja se i o otpuštanju viška zaposlenih u Vladi i kompletnoj državnoj upravi, ali i o dodatnom smanjivanju troškova menadžera u javnim preduzećima.

Gostujući u emisiji "Utisak nedelje", ministar trgovine Slobodan Milosavljević je nagovestio mogućnost odustajanja od dodatnog poreza.

Iako su uvođenje dodatnog poreza najavili premijer i resorni ministri u prisustvu predstavnika MMF-a pre samo nekoliko dana, Milosavljević sada kaže da je to samo jedna od opcija o kojoj se razmišlja, kako bi se popunile rupe u budžetu i uštedelo 100 milijardi dinara.

To jeste bolno za građane sa skromnim primanjima, ali su dodatna sredstva neophodna da se očuva makroekonomska stabilnost u zemlji i njene razvojne perspektive, rekao je Milosavljević.

On je ukazao da je neoporezivi deo zarada dva puta povećan i da se mora pomoći poslodavcima da očuvaju proizvodnju, jer se tako pomaže i građanima da sačuvaju radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: