Norveška nudi veliku pomoć MMF-u

Norveška je spremna da ponudi 4,56 milijardi dolara MMF-u kako bi mu omogućila da u većoj meri zajmovima pomogne zemljama pogođenim ekonomskom krizom.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2009.

01:38

Default images

"U ovako dubokoj krizi, važno je MMF-u osigurati čvrst kapacitet za davanje zajmova. Prirodno je da Norveška, koja ima značajne međunarodne rezerve, doprinese okončanju krize", saopštila je norveška ministarka finansija, Kristin Halvorsen.

Norveška, bogata naftom, za razliku od ostalih zapadnih zemalja koje se bave spasavanjem banaka i nude fiskalne stimuluse za saniranje dugova, sa krizom se uhvatila u koštac tako što je zaronila u svoje rezerve nafte i gasa, čija vrednost se procenjuje na više od 300 milijardi dolara.

Halvorsenova je navela da je kriza otkrila nedostatke u rukovođenju i propisima finansijskog sistema, kao i slabosti finansijskih institucija.

"Imajući u vidu njegovu veliku stručnost, političku podršku i nadgledanje zemalja članica, sasvim je odgovarajuće da Međunardoni monetarni fond ima značajniju ulogu u nadgledanju finansijskog tržišta", navela je norveška ministarka.

EU: Rano za razgovore o Kini

Evropskoj uniji ne smeta sve veća uloga Kine u svetu, ali veruje da je prerano da se na samitu G20 odlučuje o zatevu Pekinga da ima više prava u svetskim finansijkim organizacijama, rekla je komesaraka EU za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner.

Ona je rekla u Pekingu da će na skup u Londonu, koji će okupiti 20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, biti usredsređen na "konkretne rezultate" u oživljavanju svetske ekonomije.

Uoči samita u četvrtak, Kina je uskomešala međunarodnu finansijsku javnost predlogom da se svet okrene većoj upotrebi Specijalnog prava vučenja MMF- kao valute međunarodnih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: