Kritike aranžmana sa MMF-om

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da će novi aranžman sa MMF-om biti novi težak udarac za privredu i standard građana.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.03.2009.

15:00

Default images

U izjavi dostavljenoj medijima, on je rekao da je taj aranžman dokaz da je Vlada Srbije, umesto vođenja realne ekonomske politike, najgrublje obmanjivala građane i da je "zemlju dovela do ivice potpunog kolapsa".

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond postigli su sporazum o kreditnom stend-baj aranžmanu u iznosu od oko tri milijarde evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

"Kada se uporede predizborna obećanja i program koji je izložio premijer Mirko Cvetković sa novim aranžmanom koji je sklopljen sa MMF-om, jasno se vidi da će svi građani Srbije skupo platiti lažna obećanja i prevare ove nesposobne Vlade", rekao je predsednik DSS-a.

Povodom najave uvođenja solidarnog poreza, Koštunica je ocenio da je to "nova prevara Vlade" i da će taj porez "biti nepodnošljiv namet građanima Srbije".

"To nije solidarnost u ovoj velikoj krizi, kako Vlada pokušava ponovo da obmane građane, već je to oduzimanje para od osiromašenog naroda", zaključio je Vojislav Koštunica.

A Nova Srbija saopštila je da je novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom dokaz da se Vlada Srbije "zadužuje ne pitajući za cenu" i da nema strategiju za izlazak iz krize.

Kako se navodi u saopštenju, aranžman je "težak udarac za srpsku privredu i standard građana", čije će posledice "osećati mnoge generacije".

Navodi se da je Srbiji "potrebna ozbiljna i odgovorna Vlada", koja može da sačuva radna mesta i održi likvidnost privrede bez zaduživanja i da je potrebno stimulisati izvoz i pokrenuti proizvodnju u Srbiji.

SRS: Lihvarski uslovi

Srpska radikalna stranka najoštrije osuđuje pregovore Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer smatra da je ta međunarodna finansijska institucija postavila neprihvatljive uslove, izjavio je funkcioner SRS-a Dejan Mirović.

Mirović smatra da zbog pregovora sa MMF-om predstoji, ne samo faktičko zamrzavanje plata i penzija, nego i njihov pad.

Zato je zatražio da se teret krize ne prevaljuje na najsiromašnije građane, već na najbogatije firme, te da se zakonskim rešenjem poveća porez kompanije koja ima monopolski položaj na tržištu - "Delte", i da se ti porezi iskoriste za smanjenje budžetskog deficita.

On je na konferenciji za novinare rekao da se radi o "takozvanim pregovorima", jer je MMF postavio "lihvarske uslove", obrazloživši da je u januaru Srbija navodno uzela kredit od 400 miliona evra i da taj novac nije ni videla, ali da plaća kamatu na taj kredit.

SRS zato predlaže da Srbija uzme kredit od Ruske Federacije, "jer on neće biti uslovljavan zamrzavanjem plata i statusom Kosova i Metohije, smanjenjem davanja za obrazovanje i prodajom 'Telekoma', koja je više nego izvesna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: