Dodatni porez i zamrzavanje plata

Dodatni porez na primanja i zamrzavanje plata deo su kriznog plana Vlade. Srbija će imati pad bruto društvenog proizvoda od dva odsto, predviđa MMF.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2009.

14:34

Default images

Vlada bi za tri sedmice trebalo da usvoji rebalans budžeta, a potom će ga predati Skupštini na usvajanje, najavila je ministarka finansija Diana Dragutinović. Ona je ukazala da će najverovatnije od 1. maja biti uvedena privremena naknada od šest odsto na zarade i penzije i povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 5.980 dinara na 12.000 dinara.

Nove mere Vlada će primeniti da bi ispunila uslove MMF-a, a trpeće i državne službe i građani.

Pre nego što je predstavila mere koje će morati da primeni kako bi ispunila uslove MMF-a, Vlada je ozvaničila da će Srbija ove godine ući u recesiju.

Zbog smanjenih prihoda, kako je objašnjeno, nastala je rupa u budžetu od 100 milijardi dinara. Tu rupu Vlada će zakrpiti na dva načina, rekao je premijer Mirko Cvetković.

“Dve trećine od ove sume, 67 milijardi, rešeno je da bude deo koji će biti realizovan kroz uštede, a ostalih 34 milijarde rešilo bi se kroz povećanje prihoda”, objasnio je Cvetković.
Jovan Krkobabiæ i Mlaðan Dinkiæ na sednici vlade Srbije (FoNet)
Ključne mere štednje koje će država primeniti jesu zabrana novog zapošljavanja, smanjenje transfera opštinama i Fondu za zdravstvo, smanjenje troškova ministarstava.

Dodatni prihodi će biti obezbeđeni tako što će javna preduzeća, umesto dosadašnjih 50 odsto, u budžet davati ceo svoj profit.

Najavljeno je i povećanje poreza na imovinu i uvođenje poreza na luksuzna vozila. Najveći dodatni prihod biće ostvaren kroz novi porez na dohodak, s tim što se neoporezovani deo povećava sa šest na dvanaest hiljada dinara. “Bruto zarada, to znači neto zarada uvećana za poreze i doprinose na teret zaposlenih. Od bruto zarade, ako je na primer ona 21.000 dinara, porez će se računati na sledeći način: bruto zarada minus 12.000 dinara, puta 0,06”, objasnila je ministarka finansija Diana Dragutinović. “Za, recimo, bruto zaradu od 21.000 dinara, novi sistem oporezivanja biće povoljniji. Znači, blizu do nivoa prosečne zarade, ovo je povoljniji poreski tretman”, rekla je ona.

To, praktično, znači da bi onaj ko je zarađivao minimalnih 15.138 dinara trebalo da dobije 207 dinara više.

Zaposleni sa prosečnom zaradom od 31.121 dinara treba da očekuje smanjenje od 1.161 dinar.

Najviše će platiti, na primer, direktori javnih preduzeća koji imaju platu 220.000 dinara i čija će zarada biti manja za 17.300.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić priznaje da će teret novog poreza podneti zaposleni.

“Što se tiče državnih službenika i ljudi koji rade u javnom sektoru, potpuno je sigurno da će ovaj porez ići na njihov teret”, kaže Dinkić. “Što se tiče privatnog sektora, moguć je dogovor između poslodavaca i sindikata o različitim modalitetima plaćanja tog poreza”, rekao je on. Od plaćanja tog poreza neće pobeći ni penzioneri, honorarci ili ulagači, jer se on odnosi na sva mesečna primanja. Ozvaničeno je i da će Srbija ove godine ući u recesiju, pa je zbog smanjenih prihoda nastala rupa u budžetu od 100 milijardi dinara.

Rebalans budžeta i izmene pratećih zakona trebalo bi da budu usvojeni u aprilu i da se primenjuju od 1. maja. MMF navodi da će Srbija u ovoj godini imati pad bruto domaćeg poroizvoda.

"Kao što je ministarka rekla, pre nekoliko meseci mislili smo da će rast BDP-a u 2009. biti oko 3,5 odsto. Revidirani aranžman podrazumeva da će rast BDP-a u ovoj godini biti minus dva odsto" , rekao je Jeger.

"To je, generalno, u skladu sa našim globalnim projekcijama, ali ne možemo da isključimo mogućnost da će u narednom periodu doći do daljeg smanjenja rasta", upozorio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: