Cvetković: Država kao uzor štednje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je ekonomska situacija u Srbiji ozbiljna, ali da Vlada ima program za ublažavanje posledica ekonomske krize.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.03.2009.

00:18

Default images

Na konferenciji za novinare povodom sklapanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, Cvetković je kazao da će država biti "uzor štednje" i preuzimati mere koje će obezbediti uštede kod svih budžetskih korisnika.

Neke od tih mera su, kako je objasnio, zabrana novog zapošljavanja u republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, smanjenje troškova reprezentacije, upotrebe službenih vozila i mobilnih telefona, kao i efikasniji rad Poreske uprave.

Cvetković je rekao da će ove godine budžetski deficit biti 190 milijardi dinara, umesto planiranih do 50 milijardi dinara, i naveo da će država, da bi se to smanjilo, 100 milijardi dinara nadoknaditi povećanim prihodima i smanjenim rashodima, tako da će ostati manjak od 90 milijardi dinara, što je tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

O konkretnim merama štednje koje Vlada Srbije planira možete čitati u posebnoj vesti.

Aranžman od tri milijarde evra

Misija MMF-a i Vlada Srbije postigli su sporazum o kreditnom aranžmanu od oko tri milijarde evra, koji će trajati do 2011. godine.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger izjavio je da će Srbija u 2009. imati pad bruto domaćeg proizvoda od dva odsto.

Prema novim procenama, umesto ranije planiranih 3,5 odsto rasta BDP-a, Srbija će zabeležiti pad, zbog čega će biti neophodno da se svi budžetski rashodi prilagode tome, rekao je on na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Jeger nije precizirao kada će Odbor direktora MMF-a potvrditi dogovoreni aranžman sa Srbijom, vredan oko tri milijarde evra, ali je naveo da će pre toga Vlada Srbije morati da ispuni određene uslove.

To, kako je rekao, podrazumeva rebalans budžeta, da Vlada predloži promene poreskih propisa za ostvarenje planirane ekonomske politike i da se dobije potvrda od međunarodnih kreditora da u ovoj godini neće smanjivati obim kredita privatnim pravnim licima u Srbiji.

Ministarka finansija Diana Dragutinović objasnila je da će ekonomska politika Vlade Srbije biti prilagođena ekonomskoj krizi rebalansom budžeta, koji će se zasnivati na promeni poreske politike i smanjenju budžetskih isplata.
Pregovori sa delegacijom MMF-a u Beogradu (Beta)
Rebalansom budžeta biće zamrznute plate i penzije u ovoj godini na nivou iz decembra 2008. godine, dok je ranije bilo predviđeno da plate budžetskih korisnika mogu rasti najviše do nivoa inflacije.

Novi stend-baj aranžman Srbije s MMF-om zameniće važeći kreditni aranžman iz predostrožnosti, koji je odobren u januaru ove godine i predviđao je povlačenje 402,5 miliona evra.

Pregovori Vlade Srbije i MMF-a počeli su 16. marta u Beogradu.

Stevanović: Pomoć MMF-a nije rešenje

Pomoć koju je Srbija dobila od MMF-a neće povećati priliv stranih investicija, smatra Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

“Nama je taj novac bio neophodan da bismo sprečili jednu potpunu katastrofu. Sreća je da smo dobili taj novac jer katastrofe neće biti ove godine, ali problemi koji su doveli do toga da se država može ponašati kao bludni sin ostaju”, kaže Stevanović. Stevanović je, gostujući u Vestima TV B92, istakao da će sredstva od MMF-a omogućiti odlaganje finansijskih problema u Srbiji, ali ne i njihovo rešavanje.

“Ti problemi neće biti rešeni tako što ćemo dobiti 3 milijarde dolara od MMF-a nego time što bi Vlada morala da izvrši suštinske reforme u Srbiji - da smanji javnu potrošnju i, što je najbitnije, da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom”, napominje Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: