Porez na zarade i luksuz?

Vlada Srbije, u nastojanju da popuni budžet, razmatra reformu postojećih poreza na zarade i imovinu građana.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 24.03.2009.

00:40

Default images

Ideja o „solidarnom porezu“, posle sastanka kod premijera Mirka Cvetkovića u ponedeljak, kako saznajemo, gotovo je napuštena. Ekonomski deo Vlade Srbije, međutim, u nastojanju da na svaki način „namakne“ čak milijardu evra uštede u planiranom rashodu za ovu godinu, razmatra druge mere. Jedna od njih je povećanje poreza na zarade.

Novi predlog će, pokazuju računice pravljene u Ministarstvu finansija, mnogo manje osetiti oni koji imaju prosečna primanja, pošto će, zbog mogućeg uvećanja stope na zarade od 20 odsto, uticati na uvećana davanja samo onih koji imaju i primanja iznad proseka.

Novi predlog ekonomskog dela Vlade podrazumeva da se sadašnji, neoporezivi deo plate od 5.000 dinara, podigne čak tri puta. To znači da će se i porez plaćati samo u odnosu na tu, uvećanu osnovicu.

Još nije izvesno da li će neoporezivi deo primanja biti 12.500 dinara ili čak 15.000 dinara.

Transferi Vojvodini će ostati na dosadašnjem nivou, ali, uz obavezu da se iz sredstava koja su dobili od privatizacije NIS-a (390 miliona evra), finansiraju izgradnju dela Koridora 10 kroz Pokrajinu.

Transferi lokalnim samoupravama biće, međutim, smanjeni za 10-15 odsto u odnosu na planiranih 40,6 milijardi dinara. Pri tom, siromašnije opštine moći će da računaju na već planiran novac, dok će oni bogatiji morati ozbiljno da prištede.

Zamrzavanje mase plata u svim opštinama u Vojvodini firmama u većinskom državnom vlasništvu (na svim nivoima), državnim službama, agencijama i svim institucijama, a što znači isti broj radnika sa istim platama kao 1. januara ove godine i do kraja 2010. godine, budžetu bi trebao da donese uštedu od oko 170 miliona evra.

Sledi velika reforma postojećih poreza koji se odnose na imovinu, a čija je ideja da se nameti države u narednom periodu više okrenu onima koji imaju višak stambenog prostora (ili stanova), skupe automobile i ostala dobra koja su se, bar nekada, u Srbiji zvala „luksuz“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: