Vlada poslala novi predlog zakona

Vlada Srbije utvrdila je izmenjen Predlog zakona o zabrani diskriminacije. Suština Zakona nije izmenjena, kaže ministar Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2009.

01:09

Default images

Vlada Srbije jednoglasno je usvojila izmene i dopune Predloga zakona o zabrani diskriminacije, koji je iz skupštinske procedure povučen na zahtev crkava i verskih zajednica. Sednici Vlade Srbije nije prisustvovao ministar vera Bogoljub Šijaković, koji, kako je saopšteno, nije odobrio usvajanje Zakona u takvoj formi.

Zdrav kompromis - tako je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić nazvao odluku Vlade da unese neke izmene u Zakon o sprečavanju diskriminacije.

On kaže da predstavnici crkava i verskih zajednica nisu dobro pročitali tekst, tako da neke njihove predloge nisu uzeli obzir.

"Došli smo do jednog dobrog zakona, koji na sveopšti način definiše oblasti zabrane diskriminacije. Meni je žao što je zbog jedne odredbe došlo do ovolike polemike u našoj javnosti. Nama je dovoljno i političkih problema i podela i, naprosto, otvaranje rasprave na ovaj način nikome nije koristilo", kazao je Ljajić. On je naveo da ne može da tvrdi da će verske zajednice biti zadovoljne, ali je kazao da nijedna izmena nije učinjena na uštrb kvaliteta akta i da će Srbija dobiti jedan krovni antidiskriminacioni zakon, koji je i uslov za "beli šengen".

Crkve su, ipak, ostvarile malu pobedu jer je reč "transseksualnost" izbačena iz tog zakona. Međutim, njihov status nije doveden u pitanje.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić naveo je da je iz člana 21. izbrisan stav 3, koji se odnosi na transseksualce, jer je njegova suština sadržana u drugim odredbama istog predloga u kojima je predviđena zabrana diksriminacije prema rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.

Socijalisti su ranije najavljivali da će tražiti da se uvaže, kako su rekli, legitimni zahtevi crkava, pa se očekivalo da će na sednici glasati za izmene.

Međutim, koalicioni partneri su pronašli zajednički jezik, ali je nezadovoljnih ipak bilo. Ljajić je objasnio da ministar vera Bogoljub Šijaković nije prisustvovao sednici i da to ministarstvo nije dalo saglasnost na Predlog zakona.

Ljajić je rekao i da će Vlada razmotriti sve amandmane koje poslanici u Skupštini eventualno budu uložili, ali da neće dozvoliti da se suština tog zakona promeni.

On je demantovao spekulacije da predloženi tekst dozvoljava homoseksualne brakove, uz napomenu da je u Ustavu Srbije brak definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Izmena ima, suština nepromenjena

Iz Predloga zakona protiv dikriminacije nisu brisani članovi 18. i 21, rečeno je agenciji Beta u Vladi.

Preostalih 11 članova na koje su verske zajednice imale primedbe - ili nisu menjani uopšte, ili su pretrpeli minimalne korekcije i preciziranja kojima se ne menja suština i intencija zakona.

U novoj verziji Zakona, a u čije je izmene Beta imala uvid, u član 18. dodat je novi stav, dok je iz člana 21. izbrisan stav 3, čija je suština već sadržana u nekim drugim odredbama istog predloga.

Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom.

Ministarstvo je predložilo da se u član 20. ubaci novi stav kojim se zabranjuje javno ili prikriveno uskraćivanje pogodnosti u odnosu na pol ili zbog promene pola.

Poslanici o izmeni zakona

Poslanici parlamentarnih stranaka, koji treba da daju konačnu saglasnost na antidiskriminacioni zakon, izneli su u emisiji "Replika" TV B92 različite stavove kada je u pitanju povlačenje tog zakona iz skupštinske procedure.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da izmena tog zakona nije urađena na dobar način jer se sada može posumnjati u odvojenost crkve i države, već da je to trebalo uraditi kroz podnošenje amandmana.

“To se moglo uraditi normalno, imaju oni dovoljno pristalica u samom parlamentu. Mogli su staviti taj amandman, i taj amandman bi prošao ili ne bi prošao, sasvim svejedno. Ali, opet smo napravili jednu veliku demonstraciju koje su te verske zajednice napravile prema državi - A, čekajte, ne možete vi to tako bez nas”, smatra Mićunović.

“Mislim da je to loše i mi moramo da te odnose raspravimo. Puna sloboda verskih zajednica, njihova autonomija, sve je u najboljem redu, ali državna pitanja ostaju ipak državna. Ne mogu da utiču na dnevni red Skupštine”, kaže on. S druge strane, lider naprednjaka Tomislav Nikolić rekao je da je prvobitnim tekstom zakona crkva bila u diskriminatorskom položaju, s čim se nije složila Vesna Pešić iz Liberalno-demokratske partije.

“Zašto država kaže da je diskriminisan homoseksualni par koga sveštenik odbija da venča u crkvi? Hoće li sveštenik da odgovara? To nije bilo rešeno. Svaki prigovor onima koji se tako izjasne je kažnjiv zakonom i diskriminacija je”, ocenjuje Nikolić. “Znači, sveštenik ne može da im kaže – izađite iz crkve, ja vas ovde neću da venčam. Tog časa će pasti pod udar zakona. Možete vi da ih branite. Branite vi, naravno da svako ima pravo sve da brani”, rekao je on.

“Nije moral taj koji integriše moderno društvo, nego zakon. Znači ona (crkva) i dalje neka zastupa to, neka ona i dalje diskriminiše, ko njoj brani? Znači, ona će i dalje da zastupa svoj moral, vi ćete dalje da zastupate svoj moral, ja ću i dalje svoj moral”, odgovorila je Pešićeva.

“Ali, kad se donosi zakon, on integriše sve građane po principu jednakosti svakog građanina da ne može biti diskriminisan”, poručila je ona.

Verske zajednice imale su još niz zahteva, poput izbacivanja termina "rodni identitet" i "seksualna orijentacija" ili brisanje odredaba o teškoj diskiminaciji, što nije uvaženo.

Takođe, nisu menjane ni odredbe kojima bi se teret sudskog dokazivanja diskriminacije prebacio na žrtvu.

TS: Potreban zakon o lobiranju

Povlačenje Predloga zakona o zabrani diskriminacije u trenutku kada je parlament obavio svoj posao i bez pravovremenog obrazloženja, predstavlja presedan, smatra predsednik organizacije "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati.

Predstavnici te organizacije istakli su na konferenciji za novinare da su nedavna događanja u vezi sa tim zakonom pokazala da je potrebno doneti zakon o lobiranju, koji bi uredio uticaj na zakonodavni proces u Srbiji, koji je sada netransparentan.

Goati je kazao da je Vlada Srbije u poslednjem momentu povukla predlog tog zakona na osnovu intervencije koja je išla preko Vlade, a ne preko Skupštine, dok resorni ministar o tome nije bio ni informisan.

On je rekao da je neadekvatno obrazloženje o povlačenju Predloga zakona stiglo sa kašnjenjem, što je pokazalo da Vlada ignoriše parlament, i postavio je pitanje da li će taj presedan postati opšti.

Goati je kazao da su tako ponovo otvorene dileme o političkim partijama i distribuciji moći između vlade i parlamenta.

NVO kritikuju javni servis

Organizacije koje čine Koaliciju protiv diskriminacije uputile su danas protest Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), ocenjujući da je u emisiji RTS-a "Da, možda ne" neravnopravnim predstavljanjem stavova tradicionalnih verskih zajednica i drugačijih mišljenja prekršen Zakon o radiodifuziji.

U pismu Koalicije se navodi da je u emisiji posvećenoj izmenama Predloga zakona protiv diskriminacije, 11. marta, više od 90 odsto vremena dato stavovima jedne strane, tj. predstavnicima verskih zajednica, a da su drugačija mišljenja i stavovi izneti u tri kratka priloga, čime je, kako je ocenjeno, prekršen član 77. stav 3. Zakona o radiodifuziji.

Taj član zakona predviđa obavezu emitera da "programi koji se proizvode i emituju u okviru javnog radiodifuznog servisa, moraju da obezbede raznovrsnost i izbalansiranost sadržaja kojima se podržavaju demokratske vrednosti savremenog društva".

Kako se navodi, Koalicija protiv diskriminacije uputila je protestno pismo i direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću, pre emitovanja sporne emisije, u kome se ukazuje da takva uređivačka politika minimalizuje drugačija mišljenja i stavove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: