Sutra godišnjica ubistva Đinđića

Sutra se obeležava šest godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 11.03.2009.

14:46

Default images

Na Đinđića je izvršen atentat u dvorištu vladine zgrade 12. marta 2003. u 12.25 časova. Pogođen je sa dva metka, u stomak i leđa, iz snajperske puške. Ubrzo je, posle operacije, preminuo u Urgentnom centru Srbije.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da je prirodno da se svi koalicioni partneri koji sede u Vladi Srbije poklone senima prvog demokratskog premijera.

Komentarišući najavu socijalista da će sutra zajedno sa koalicionim partnerima obeležiti godišnjicu Đinđićevog ubistva, Trivanova je rekla novinarima u parlamentu da je prirodno da to učine svi kolacioni partneri koji sede u Vladi i koji su prihvatili put reformi i modernizacije Srbije.

“Vlada koju predvodi premijer Mirko Cvetković je vlada demokratskog kapaciteta i orijentacije i vlada koja nastavlja put započet 2000. godine, put reformi, modernizacije i priključenja Srbije EU", rekla je ona.

"To je program koji su prihvatili svi koji sede u Vladi i prirodno je da se svi poklone senima prvog demokrastkog premijera koji je tragično ubijen zbog demokratskog i reformskog puta na koji je poveo Srbiju", rekla je Trivanova u parlamentu.

Dačić: Ne sme da se ponovi

Predsednik Socijalističke partije Srbije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić ocenio je da su 12. mart i ubistvo premijera Zorana Đinđića datum i događaj koji nikada ne smeju da se ponove u istoriji Srbije.

"Zadatak celog rukovodstva i državnih struktura je da se povede borba protiv organizovanog kriminala, jer je kriminal zlo za svako društvo a pokazalo se da je on stajao iza ubistva premijera Đinđića", rekao je Dačić povodom šeste godišnjice atentata.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić potvrdio je da će ministri iz te stranke položiti vence ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, gde je ubijen Zoran Đinđić.

"Povodom obeležavanja smrti premijera Đinđića i u skladu sa dogovorom na Vladi Srbije, ministri iz redova SPS-a prisustvovaće sutra polaganju venaca ispred zgrade Vlade", kazao je Ružić novinarima u parlamentu.

On je naveo da je stav SPS o ubistvu Đinđića isti kao i 2003. godine - da je to loše po Srbiju.

"Šta smo naučili od Zorana"

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković izjavila je da nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u Srbiji nije bilo korenitih reformi.

"U Srbiji posle ubistva Zorana Đinđića nije bilo sučeljavanja sa korenitim reformama i to će nas sada, u sudaru sa svetskom ekonomskom krizom, koštati jako skupo", kazala je Dulić Marković novinarima u Novom Sadu.

Omladinska mreža G17 plus organizovala je danas u centru Novog Sada akciju deljenja letaka pod nazivom "Šta smo naučili od Zorana?", povodom šeste godišnjice Đinđićevog ubistva, koja se navršava sutra.

"Insistiramo na razotkrivanju političke pozadine ubistva prvog demokratskog premijera Republike Srbije dr Zorana Đinđića", piše na lecima.

LDP organizuje šetnju

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je, gostujući u emisiji “Kažiprst” na TV B92, da "ni 9. mart ni 12. mart nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa (Slobodanom) Miloševićem, osim ako se ne stavi znak jednakosti između dželata i žrtve".

On smatra da tragična sudbina Miloševića "ničim ne relativizuje niti umanjuje to što je on ostavio za sobom".

Jovanović smatra da se ne može govoriti o političkoj pozadini 12. marta bez političke podrške države i da ćutanje o toj pozadini govori o odsustvu političke podrške za to onih koji su na vlasti.

Komentarišući odluku SPS-a da učestvuje u obeležavanju godišnjice smrti Zorana Đinđića, Jovanović je rekao da je to "tumaranje za novom pozicijom" i da je SPS od Miloševića digao ruke još 2001.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić rekao je da će ta stranka godišnjicu ubistva Đinđića obeležiti organizovanom štenjom od prostorija LDP-a do Vlade, a potom do Novog groblja, dok će kasnije biti održana tribina u Zoranovu čast.

"Svi problemi u zemlji mogu se rešiti prostim povratkom na politiku koju je simbolizovao Đinđić", kazao je Andrić.

Živković: Daleko od vizije Đinđića

Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je budućnost civilnog društva u Srbiji ugrožena i da srpska politička elita ne želi evropske integracije zemlje i standarde EU zato što su ispod tih standarda.
Živkoviæ na konferenciji na kojoj je predstavljena knjiga Buduænost civilnog društva u Srbiji (Beta)
On je ocenio da je ono što današnja vlast Srbije radi daleko od vizije pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Živković je ukazao na neefikasnost institucija države, nepotpunu vladavinu prava, neslobodno sudstvo, odsustvo slobode medija, nepostojanje javnog mnjenja.

"Uz svo poštovanje prema predsedniku Vlade, koji je dobar čovek i ekonomista, ali za tu funkciju morate imati i političku moć. Ta politička moć je na nekom drugom mestu. Vođenje Vlade daljinskim upravljačem nije dobro", ocenio je Živković.

On je istakao da posle šest godina od atentata na prvog demokratskog premijera Srbija ima mnogo razloga da žali i da je kratak, ali dubok trag koji je on ostavio u istoriji Srbije civilizacijski vredan. On se nada da će u Srbiji uslediti nastavak onoga što je Đinđić započeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: