Ministarstvo: Bez suštinskih izmena

Suštinskih promena antidiskriminacionog zakona, o kome će Vlada Srbije ponovo raspravljati u petak, neće biti, kažu u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 11.03.2009.

10:40

Default images

Zakon je povučen prošle nedelje na zahtev "tradicionalnih" crkava, a one su juče svoje predloge faksom poslale ministrima. Crkve i verske zajednice traže potpuno brisanje dva člana i drastičnu izmenu još 13, ali kako za B92 tvrdi državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, suštinske izmene zakona neće biti.

Šta im sve smeta u predlogu zakona o borbi protiv diskriminacije, crkve i verske zajednice napisale su vladi i poslale faksom.

Jedan od autora zakona o antiskriminaciji Saša Gajin za B92 kaže da je kao pravnik zgrožen svime što se trenutno dešava.

“Radi se o tome da su iz senke, oni koji imaju u svojim rukama određene poluge političke moći, pokušale i uspele da ponište odluke najviših organa državne vlasti u ovoj zemlji, a to su Vlada Republike Srbije i Narodna skupština. Kao da živimo u nekoj kući od slame koju mogu da napadnu svi oni kojima je do toga stalo”, ocenio je Gajin.

Vlada, koja je popustila pod crkvenim zahtevima kada je zakon povukla iz Skupštine, primedbe koje su stigle - ne namerava da ugradi u tekst.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava Marko Karadžić za B92 tvrdi da zahtevi crkava suštinski menjaju zakon i da to ne može da prođe.

Baš tu situaciju - da vlada pod pritiskom nešto povlači, a onda ništa ne uvaži, politički analitičar Srećko Mihajlović vidi kao očigledan primer slabosti države.

“To još više govori o slabosti države koja ne zna baš precizno šta treba da radi, ali u isto vreme, to govori i o nekim budućim koracima koje će država raditi. Ona će se poigravati i sa javnim mnjenjem i sa civilnim društvom, a uostalom, i sama sa sobom”, smatra Mihajlović.

Stižu odgovori na primedbe crkava

Odgovor nadležnih ministarstava i eksperata na primedbe na Predlog zakona o zabrani diskriminacije biće danas dostavljen Vladi, rekao je ministar Rasim Ljajić.
Rasim Ljajiæ (FoNet, arhiva)
Ljajić je rekao da odgovore na primedbe osam tradicionalnih crkava i verskih zajednica dostavljaju Ministarstvo rada i socijalne politike, kao i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Predlog zakona o zabrani diskriminacije povučen je privremeno iz procedure 4. marta zbog primedaba koje su na tekst tog akta imale tradicionalne crkve i verske zajednice.

Primedbe su se, prema nezvaničnim informacijama, odnosile na član 18 Predloga zakona, koji reguliše diskriminaciju u oblasti verskih prava, i član 21, koji se odnosi na zabranu diskriminacije u pogledu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Ljajić je u izjavi naveo da se, juče dostavljeni, amandmani crkava i verskih zajednica odnose na izmenu ili, kako je rekao, čak brisanje pojedinih članova tog predloga, kao i da su oni "pažljivo razmotreni".

On je kazao da očekuje da će predloženi zakonski akt Vlada usvojiti u petak i proslediti ga Skupštini Srbije.

Ministar je ponovio da je povlačenjem predloga zakona iz skupštinske procedure načinjena "politička šteta" i naveo je da ono što se sada radi zapravo znači pokušaj da efekti te štete budu manji.

On smatra da je sve u vezi sa povlačenjem predloga zakona moglo biti izbegnuto, a zakon bi, dodao je, bio kvalitetan i bez povlačenja, uvažavanjem sugestija svih društvenih grupa i institucija.

"Sve te izmene ne mogu i neće biti na uštrb kvaliteta zakonskog predloga", rekao je Ljajić.

Jovanović: Zakon mora da se usvoji

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da očekuje da Vlada sutra usvoji Predlog zakona protiv diskriminacije u izvornom obliku.

"Mi predlažemo da se Vlada zahvali crkvi, da kaže da je izanalizirala te amandmane, da je pokazala neuobičajeno poštovanje prema crkvi povlačeći Zakon u poslednjem trenutku iako je on bio na javnoj raspravi mesecima.

Četvrtak je dan u kome Vlada mora da usvoji Zakon u izvornom obliku i prosledi ga parlamentu", kazao je Jovanović gostujući u “Kažiprstu” B92.

"Ja mislim da je to minimum koji Vlada mora da uradi, u suprotnom će Vlada biti veća kompromitacija za ovu zemlju od same crkve", rekao je Jovanović.

Prema rečima predsednika LDP-a, dešavanja koja prate usvajanje tog zakona predstavljaju veliku slabost i nemoć Vlade, a to je poražavajuće i za celo društvo jer se "evropsko društvo postaje usvajanjem evropskih vrednosti, a ne usvajanjem pasoša".
Èedomir Jovanoviæ (Beta, arhiva)
Jovanović je kazao i da crkva nije sposobna da shvati svoju ulogu u ovom vremenu, odnosno da ona nije iznad države niti je paralelna sa državom.

"Crkva nam je potrebna, ali ovakva kakva je - ona je najveći protivnik sebi, ona je nekad bila i škola i bolnica i bogomolja, a danas je antiteza svega toga", rekao je on.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić očekuje da će Vlada tekst Zakona vratiti u skupštinsku proceduru u neizmenjenom obliku, navodeći da bi svaka promena vodila njegovom obesmišljavanju.

"Kada se pogledaju izmene koje su uputile verske zajednice, potpuno se menja suština Zakona, a ukidanjem sudske presude kao oblik borbe protiv diskriminacije obesmišljava se ceo Zakon i on postaje mrtvo slovo na papiru", ocenio je Andrić.

On je rekao da se Srbija mora odupreti takvoj antireformskoj politici jer ne postoji mogućnost postizanja kompromisa oko suštine teksta.

Vladajuća većina nejedinstvena

Srpska pravoslavna crkva i verske zajednice poslale su Vladi predlog izmena Zakona o sprečavanju diskriminacije, o čemu će, kako je najavljeno, kabinet premijera raspravljati u petak.

Poslanici vladajuće većine u Skupštini još ne mogu da usaglase stavove o tom tekstu.

U saopštenju dostavljenom našoj televiziji, episkop bački Irinej poručuje da crkva nije protiv Zakona već da se protivi, kako kaže, zaostavštini komunizma, koja je udružena sa pokušajem da se u Zakon prokrijumčare prava koja ne poznaje ni svetska ni domaća praksa.

Crkve sa Vladom očigledno komunciraju samo elektronskim putem - prvo su povlačenje Zakona zatražile telefonom, a potom su svoje zahteve o izmenama teksta u Nemanjinu ulicu poslale faksom.

Dok se očekuje konačna odluka, demokrate poručuju da ne dozvoljavaju nikakve izmene i demantuju spekulacije da u tekstu Zakona postoje odredbe o gej brakovima. Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da ne očekuje nikakve probleme prilikom usvajanja Zakon o zabrani diskriminacije, jer "on nije uperen ni protiv koga, već naprotiv, daje mogućnost svima da budu jednaki".

Ona je ukazala da spekulacije u javnosti vezane za taj predlog zakona nemaju veze sa njegovom sadržinom, ocenivši da se situacija oko teksta Zakona koristi za političku promociju.

"Danima se vodi polemika o gej brakovima, koji se Zakonom niti definišu niti proklamuju", rekla je Trivanova i navela da taj predlog ne izlazi iz ustavnih okvira.

Trivanova je navela da nije uputno glasati za izmene ukoliko suštinski menjaju Zakon, bez obzira ko iza njih stoji.

Ipak, problema u vladajućoj koaliciji ima.

Socijalisti očekuju da će, kako kažu, legitimni zahtevi crkve biti prihvaćeni.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić smatra da legitimne rezerve i sugestije verskih zajednica treba da budu inkorporirane u taj predlog zakona, najavljujući da će ta partija glasati za Zakon ukoliko se promene pojedini članovi na koje su ukazale verske zajednice u Srbiji.

Demokrate će imati problem sa još jednim koalicionim partnerom.

Dragan Marković Palma ni po cenu života neće da pritisne "zeleno dugme" za usvajanje zakona.

Osim sa Vladom, crkve i sa novinarima komuniciraju elektronskim putem - ovoga puta elektronskom poštom.

Na adresu B92 stiglo je pismo episkopa bačkog Irineja, koji se pominje kao osoba iz crkve koja je telefonom zatražila povlačenje Zakona.

Irinej piše da je suština crkvene inicijative da se tekst usaglasi sa standardima EU i razvijenih demokratija i da ne prihvataju, kako kaže, uvođenje na mala vrata prava koja vređaju javni moral i verska uverenja.

Stavovi opozicije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da će radikali najverovatnije biti protiv Zakona o zabrani diskriminacije.

"Homoseksualizam tretiramo u skladu sa odlukom Svetske zdravstvene organizacije - postoje mnoge bolesti kod ljudi, ali zbog bolesti im se ne omogućava da steknu određena prava", rekao je Todorović.

Zamenik šefa poslaničkog kluba NS-a Miroslav Markićević rekao je da nije za progon bilo kog građanina zbog političkih i seksualnih ubeđenja, ali da se protivi da se "u medijima i na ulicama srpskih gradova homoseksualizam nameće građanima".

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić nije želeo da komentariše izmene koje su predložile verske zajednice jer ih, kako je rekao, nije video.

On je naveo da je kršten u pravoslavnoj crkvi i da je prihvatio moralne vrednosti pravoslavlja.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da ne razume zašto se izmene Zakona povezuju sa pravima homoseksualaca kada se tiču prava svih građana Srbije na jednakost.

Kvirija: Pogrešno tumačenje člana

Organizacija za promociju gej prava i kulture "Kvirija" navodi da se u javnosti pogrešno tumači član 21 Predloga zakona protiv diskriminacije i da on ne podrazumeva odobravanje istopolnih brakova. Predloženi član 21 glasi:

"Rodni identitet i seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji".

"Svako ima pravo da izrazi svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izraženog rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjeno. Prava priznata st. 1. i 2. ovog člana odnose se i na slučajeve transseksualnosti."

"Podsećamo da član 62 Ustava definiše brak kao zajednicu muškarca i žene i time striktno ograničava brakove između osoba istog pola. Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja Ustavom zabranjuje gej brakove", navodi "Kvirija".

Član 21 Predloga zakona protiv diskriminacije zabranjuje diskriminaciju, odnosno svako iskazivanje mržnje ili drugog oblika netrpeljivosti prema istopolno orijentisanim osobama i transseksualcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: