Zekićeva: Odgovorno je Ministarstvo

Urednica Borbe Olivera Zekić izjavila je da je “komandna odgovornost” za slučaj "Kovačević" na Ministarstvu spoljnih poslova i neodgovornim službenicima.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2009.

21:38

Default images

Olivera Zekić je u emisiji Utisak nedelje RTV B92 rekla da su novinari Borbe pričom o Kovačeviću želeli da obaveste javnost o tome ko je stavio oznaku “državna tajna” na dokument koji govori o trošenju para poreskih obveznika Srbije. "Srbija se pokazala kao neodgovorna država i cela priča se svela na to ko je 'krtica" u Vladi, rekla je ona.

Bivši konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović rekao je da nezakonito izdavanje putnog lista predstavlja nepoštovanje odluka američkog suda i da je izricanju presude Kovačeviću prisustvovao vicekonzul Igor Milošević.

Milošević je obavešten direktno i neposredno da se Kovačeviću ne sme izdati putni list, kako je rekao Nenadović, a sada se brani da nije razumeo američkog sudiju.

“Ja sam jedino mogao pretpostaviti da čovek koji mesec dana radi na tom predmetu krije nešto od mene”, rekao je Nenadović.

On je rekao da bi dobar dokaz bilo dobijanje listinga telefonskih razgovara svih u konzulatu i tako se eliminišu sumnje da je bilo uticaja bilo koga, rekao je on i dodao da prema njegovim informacijama ništa još nije preduzeto.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova i politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Borislav Stefanović, rekao je da nije zvao Igora Miloševića da naredi izdavanje putne isprave, niti je to učinio bilo ko iz Ministarstva, koje je ugledna institucija i koja sebi ne bi dozvolila kršenje zakona i propisa.

“Reagovali smo čim smo shvatili da je bilo kršenja zakona i odmah smo opozvali i Miloševića i Nenadovića“, rekao je Stefanović.

Ono što smo mi utvrdili u Ministarstvu jeste da je došlo do teškog narušavanja radne discipline, Milošević je neovlašćeno potpisao dokument u sudu, rekao je on i dodao da majka Kovačevića taj dokument o polaganju kaucije nije potpisala.

Roditelji Miladina Kovačevića su platili 80.000 dolara preko banke u Beogradu na račun konzulata, rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: