Počeo prijem zahteva za kredite

Fond za razvoj Republike Srbije počeo je prijem zahteva za "start ap" kredite. Za ovu godinu obezbeđeno je 3,1 milijardi dinara za oko 3.000 kredita.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2009.

00:43

Default images

Kada će tačno krenuti prve isplate za ovu godinu, zavisi od upravnog odbora, ali u Fondu za razvoj kažu da bi prve kredite za započinjanje posla mogli da isplate već krajem ovog meseca.

Iako je imao stalan posao, Nenad Aleksić kaže da je pobedio njegov preduzetnički duh.

U potrazi za novim poslom kojim bi se mogao baviti, pomoglo mu je traganje za zdravim ručkom u blizini mesta gde radi. Tako se odlučio za restoran.

Biti “sam svoj gazda” za mnoge dobro zvuči, ali to je samo jedna strana medalje.

“Sigurno nije zabavno, još uvek je ostalo tragova one stare birokratije i preterane papirologije. Mi smo imali jaz između ideja u svojim glavama i načina da ih realizujemo. Imali smo nekoliko istraživanja kako zatvoriti finansijsku konstrukciju, međutim, iznova se sve vraćalo na kredit Fonda za razvoj, koji je najbolja opcija”, ispričao je Aleksić, vlasnik restorana "Fiš end čips". Da biste konkurisali za kredite Fonda za razvoj, potreban je, pre svega, dobar biznis plan.

Svi oni koji ne znaju da ga napišu, a nisu sigurni ni kako bi on trebalo da izgleda, pomoć mogu dobiti u Fondu, i to kroz obuku za preduzetnike.

Kamata na pozajmljeni novac je jedan odsto na godišnjem nivou, a rok otplate je od tri do pet godina, uz mogućnost da kredit počne da se otplaćuje posle prve godine poslovanja.

Nije potrebna hipoteka, već se kao garancija za vraćanje novca može staviti i oprema koja se koristi u poslu.

Međutim, danas je najveći problem kako pronaći posao koji može biti isplativ.

“Ove godine ne može niko dobro da prođe. Pitanje je samo ko će manje ili više loše da prođe. Očito je da će najviše na udaru biti one delatnosti koje proizvode robe koje su skupe”, kaže ekonomski analitičar Zoran Popov.

Ako niste sigurni u svoju procenu, možda nije loše čuti i mišljenja bankara.

Ako ni zbog čega drugog, onda bar zato što oni novac ne pozajmljuju bez prethodno dobre provere isplativosti poslovne ideje.

Prema njihovom mišljenju, i u vreme krize postoje defanzivne privredne grane.

Jedna od njih je - industrija hrane, ali i lekova.

“Delatnosti koje će, prema našem mišljenju, verovatno lakše prebroditi ovu krizu, vezane su za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno za laku prehrambenu industriju. Takođe, telekomunikacije i farmacustska industrija, gde mi imamo takođe odrđen broj kompanija koje su kvalitetne”, rekao je Bojan Vračević iz “Erste” banke.

Poslovi kojima se u jeku finansijske krize, prema proceni bankara, nikako ne bi trebalo baviti su građevinarstvo, industrija obojenih metala, trgovina automobilima.

“To su industrije u koje će bankari vrlo oprezno investirati. U međuvremenu, zaoštrene su kreditne politike banaka, jer ako imate preduzeće za čijom robom imate manju tražnju, onda morate jako da vodite računa da li možete dati kreditnu podršku ili ne”, kaže Zoran Petrović iz “Rajfajzen” banke.

Više od 50 odsto malih i srednjih preduzeća u Srbiji bave se prerađivačkom industrijom i trgovinom.

U njima je zaposleno oko 40 odsto stanovništva.

Iskustvo je pokazalo da prva godina poslovanja ne donosi profit, ali i da su prve tri ključne za razvoj preduzeća.

Tada i najviše novootvorenih firmi propadne.

“Start ap” kredit za kliniku

Preko Fonda za razvoj Republike Srbije i republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, poliklinika “Human” iz Niša dobila je “start ap” kredit za nabavku nove opreme za laboratoriju.

Odobren kredit iznosi milion i dvesta hiljada dinara.

Poliklinika Human otvorena je 2007. godine. Pored uobičajenih lekarskih pregleda, ovde se obavljaju i analize za potrebe zdravstvenih centara i ordinacija iz čitavog regiona. Zato je i bila neophodna nabavka dva moderna aparata, pa je rukovodstvo odlučilo da podigne “start ap” kredit u iznosu od 1.200.000 dinara.

Rok za otplatu kredita je pet godina, kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 1 odsto i to su, prema rečima direktora poliklinike, bili odlični uslovi za podizanje kredita.

Do informacija o “start ap” kreditu, rukovodstvo poliklinike “Human” došlo je preko zvaničnog sajta Privredne komore Srbije. Popunjavanje formulara za njih nije bilo komlikovano.

Direktor poliklinike kaže da ovakve podsticajne mere, pored toga što doprinose boljem kvalitetu usluga, utiču i na smanjenje nezaposlenosti.

U poliklinici “Human” zaposleno je 18 osoba, a posle nabavke novih aparata, otvoreno je još jedno radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: