Fijat traži nove uslove

Novosti pišu da je došlo do nesuglasica između Fijatovog menadžmenta i Srbije oko promene ugovora o partnerstvu, odnosno oko modela koji će se proizvoditi.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 27.02.2009.

08:52

Default images

Menadžment Fijata će doći u Srbiju u drugoj polovini marta kako bi prisustvovao potpisivanju aneksa ugovora i predočio novi model koji će se proizvoditi u fabrici automobila Zastava u Kragujevcu. Aneks će, već je izvesno, italijansku stranu osloboditi plaćanja penala zbog kašnjenja investicija.

Pored toga, Fijatu će se u ovom pravnom dodatku dozvoliti da u toku ove godine renovira samo tri Zastavine fabrike, koje su direktno vezane za proizvodnju automobila - Karoserije, Lakirnice i Montaže, dok će se ostali pogoni uređivati nešto sporije i sa zakašnjenjem od najmanje pet meseci u odnosu na dinamiku predviđenu osnovnim ugovorom.

Nesuglasice su nastale oko prvog novog modela, koji je trebalo da silazi sa traka Fabrike automobila. Ugovorom je predviđeno da već početkom naredne godine krene proizvodnja novog modela A klase u 200.000 primeraka, a krajem godine i potpuno novog modela B klase u još 100.000 primeraka.

Predviđeno je da model A klase bude najnovija verzija “topolina”, a da se za model B klase svetska premijera organizuje u Kragujevcu.

Najnoviji predlog Italijana je da se proizvodnja “punta” u potpunosti izmesti u Kragujevac i da taj model “zatvori rupu” za A klasu, a da se redizajnirani “uno” lansira kao potpuno novi model umesto B klase.

Ovaj model, kako saznaju “Novosti”, nije sporan, ali naša strana insistira da se, pored “punta”, proizvodi i “topolino”.

Ranijeri: Počinje proizvodnja

Potpredsednik za komunikacije pri "Fijat grupi" u Torinu Gualberto Ranijeri kaže da se strateški odnos tog italijanskog proizvođača automobila prema Srbiji nije promenio.

On kaže da će u martu, kako je bilo planirano i najavljeno, u Kragujevcu početi proizvodnja "punta".

Ranijeri je, povodom špekulacija da "Fijat" menja uslove strateškog ugovora sa Srbijom, poručio da je vreme da se prekine sa neosnovanim špekulacijama i tračevima.

"Fijat", kako je istakao, "suviše poštuje kupce i sve svoje partnere u Srbiji" da bi dozvolio da oni budu uvučeni u naivnu igru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: