Usvojen program "staro za novo"

Vlada Srbije donela je odluku o kupovini automobila "punto" po sistemu "staro za novo", kojom će moći da se zamene automobili stariji od 10 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

11:27

Default images

Dozvolu Vlade Srbije da se bavi reciklažom starih automobila dobilo je devet preduzeća. Potvrdu o pravu na popust od 1.000 evra pri kupovini novog “punta” građani će moći da dobiju u centrima za reciklažu.

Na osnovu potvrde građani koji žele da kupe novi "punto" moći će da ostvare popust od 1.000 evra i tako novi automobil kupe za 5.999 evra. U Centru za reciklažu u Železniku napominju da stari automobil mora da bude u voznom stanju.

“Potrebno je ustanoviti ko je vlasnik, znači, treba doneti dokaz o vlasništvu, saobraćajnu dozvolu ili ugovor o kupoprodaji, a posle toga naši ljudi snimaju broj šasije i motora da bismo imali dokaz o tome i izdajemo dve potvrde”, kaže Dejan Dubajić iz Centra za reciklažu.

"Dva originala idu čoveku koji je doneo vozilo, posle toga jedna potvrda ide u policiju, a druga potvrda namenjena je distributeru vozila, uz koju mu on daje popust od 1.000 evra", kaže on.

Procedura dobijanja popusta je jednostavna. Pošto izabere model i dogovori datum isporuke, kupac treba da ode do centra za reciklažu, gde ostavlja stari auto i dobija potvrdu o popustu.

Za mnoge vlasnike starih Zastavinih automobila mogućnost da državi prodaju stari auto i doplate razliku za “Punto” zvuči vrlo primamljivo, ali ima i onih koji misle da se u vreme krize nikako ne treba zaduživati.

Popust od 1.000 evra za novi “punto” može dobiti samo vlasnik čiji je automobil bilo koje marke star minimum deset godina i ne ispunjava ekološki standard “euro 3”. Automobil koji se reciklira takođe mora biti registrovan, u voznom stanju, kompletan sa svim delovima.

Program “staro za novo” namenjen je za prvih pet hiljada recikliranih automobila, i trajaće do 30. septembra 2009. godine.

Osim centra u Železniku, dozvolu za reciklažu dobilo je još devet preduzeća, tako da će zainteresovani građani svoje stare automobile moći da predaju u najbližem centru za reciklažu.

U Kuli će taj posao obavljati Metalpromet, u beloj Crkvi “DOO Energrom”, “Inos Sinma” u Sevojnu i “Ines Napredak” u Šapcu. U Aleksincu, Kragujevcu i Bačkoj Palanci “Zastavina” vozila će reciklirati “Maksi co”, “Zatava reomat” i “Braća Ilić”.

Slede povoljni krediti za privredu

Sledeći korak Vlade u borbi da izbegne recesiju, prema najavama potpredsednika Božidara Đelića, biće veoma povoljni krediti za privredu, likvidnost i investicije. Za proleće i leto najavljene su investicije u infrastrukturu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije u martu izaći sa novim merama kako bi se ublažili efekti svetske ekonomske krize na privredu.

"Pripremamo i mere za određena preduzeća koja se nalaze u problemima, ali su u prethodnom periodu uspešno poslovala", kaže on.

"Takođe, razmišljamo o multilateralnoj kompenzaciji na nivou čitave privrede kako bismo prekinuli lanac međusobnih dugovanja. Verujem da će Srbija izbeći recesiju i zabeležiti privredni rast", rekao je Dinkić.

Dinkić, međutim, kaže da u borbi protiv recesije Vlada sigurno neće smanjivati plate i penzije, kao i da neće biti povećanja PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: