Kad Beograd ispuni haske obaveze prestace uslovljavanja SAD

Vasington --

Izvor: SENSE Svet, Srbija i Crna Gora
Podeli

"Zadovoljan sam razgovorima o Kosovu. Uopste, ostvarujemo sve veci stepen saradnje sa SAD", rekao je potpredsednik vlade Srbije Nebojsa Covic pred odlazak iz Vasingtona, gde je u protekla dva dana - pored serije susreta sa predstavnicima americke administracije i Kongresa - ucestvovao na tribini kongresne Komisije za saradnju sa OEBS, posvecenoj perspektivama za ostvarenje medjunacionalne harmonije na Kosovu.

U razgovorima na Kapitol Hilu, Stejt departmentu i u Savetu za nacionalnu bezbednost potpredsednik Vlade Srbije imao je priliku da se uveri u izrazitu zainteresovanost domacina da se, posle "visegodisnje turbulencije" iz perioda Miloseviceve vladavine, u potpunosti normalizuju odnosi Vasingtona sa Beogradom.

"Zvanicni stav administracije oko toga sasvim je jasan i precizan. Pri tome, razume se, mi moramo predhodno da odradimo jos neke stvari", objasnio je Covic, pominjuci u tom kontekstu dalje iskorake koji se traze od Srbije u saradnji sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine, u daljim ekonomskim reformama, kao i u povezivanju sa Savetom Evrope i Partnerstvom za mir. "To je put koji nas ceka i to sto nam predstoji potrebno je uraditi jednom realnom brzinom, bez kocenja i zastajkivanja - vec u najkracem mogucem roku". "Uslovljavanja Kongresa nece biti ukoliko mi blagovremeno obavimo onaj deo naseg posla koji je predvidjen zakonom o saradnji sa Haskim tribunalom. Vrlo cu otvoreno reci: nije nas strateski partner Haski  tribunal - potrebno je da obavimo te poslove, da to zavrsimo i da izidjemo iz te zone i da se usmerimo na resavanje niza drugih problema. Mada, istini za volju, smatram da je nasa zemlja oko toga dosta uradila. Niko nije dosad isporucio svog predsednika Tribunalu. Ali, sta je tu je - mislim da je potrebno zavrsiti posao do kraja i izici iz te oblasti. A, odmah posle toga dobicemo mogucnost da se za ratne zlocine sudi pred nasim pravosudjem. Prema tome, na nama je da izaberemo. Od nas i nasih konkretnih poteza, zapravo, direktno zavisi koliki ce biti vek trajanja Haskog tribunala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.