Obama: Borba protiv deficita

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će tokom naredne četiri godine prepoloviti ogroman budžetski deficit SAD.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

01:48

Default images

Istovremeno, on je upozorio da će se ekonomija te zemlje suočiti sa još jednog krizom, ukoliko ne budu rešeni problemi američkog duga. Ipak, investitori, i dalje zabrinuti zbog recesije, ponovo su oborili vrednost akcija na Vol stritu. Svi važni indeksi pali su za tri odsto.

Od pedeset američkih saveznih država, 42 su u recesiji, a prema predviđanjima analitičara, i ostale će im se uskoro pridružiti.

Američki predsednik Barak Obama, u borbi da oporavi američku ekonomiju, obećao je da će u naredne četiri godine prepoloviti budžetski deficit.

“Mi ne možemo i nećemo održavati ovakav deficit doveka. Nasuprot mudrosti koja je preovladavala u Vašingtonu poslednjih nekoliko godina, mi prosto ne možemo da trošimo kako želimo i da posledice prebacujemo u sledeći bužet, sledeću administraciju ili sledeću generaciju", poručio je on.

Ove nedelje Obamin kabinet trebalo bi da predloži novi budžet. Predsednik SAD za predlog budžeta kaže da gleda 10 godina unapred.

"Ovakav stav od nas će zahtevati da donosimo teške odluke i da se suočima s problemima koje smo dugo zanemarivali, ali ja odbijam da našoj deci ostavim dug koji mi ne možemo da vratimo. Ovo znači da upravo sada preuzimamo odgovornost, ova administracija staviće svoju potrošnju pod kontrolu", rekao je američki predsednik.

Kompanije ipak najavljuju otpuštanja

I pored stimulativnih mera nove administracije, kompanije i dalje najavljuju otpuštanja.

Američka kozmetička korporacija "Avon", najveći svetski onlajn prodavac, otpustiće 2.500 do 3.000 zaposlenih u naredne četiri godine.

Raste zabrinutost i u finansijskom sektoru, iako je Vlada najavila da će u toku ove nedelje lansirati paket pomoći bankama.

Ovaj plan predviđa i mogućnost da Vlada preuzme većinski udeo u vlasništvu nad finansijskim institucijama. Investitori su zabrinuti da će to dovesti do nacionalizacije banaka iako je Vlada saopštila da nema takve namere.

"Mislim da investitori posmatraju situaciju i izvan nacionalizacije banaka, i da misle da će ekonomija biti slabija više nego što su mnogi spremni da priznaju, kao i da program koji sprovodi nova administracija neće uskoro uroditi plodom", smatra Sem Stoval, ekonomski analitičar.

Grupa od 47 uglednih američkih ekonomskih eksperata saopštila je da će, prema njihovim procenama, privreda SAD u prvom kvartalu pretrpeti oštar pad, period postepenog oporavka može se očekivati tokom drugog polugođa 2009, a povratak u fazu osetnijeg rasta počeće sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: