DSS i SNS: Statut neustavan

Predstavnici Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke kritikovali su danas predlog novog Statuta Vojvodine, ocenjujući da je taj dokument neustavan.

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2009.

15:07

Default images

Predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je da je neustavno rešenje Statuta Vojvodine po kome pokrajina autonomno naplaćuje porez. Prema Ustavu Srbije samo država može da naplaćuje poreze i da ih posle na osnovu zakona raspodeljuje korisnicima javnih prihoda.

Svako drugo rešenje je protivustavno, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da se Predlogom Statuta Vojvodine i njegovim ovlašćenjima u pogledu autonomne naplate poreza nastoji stvoriti još jedan prerogativ državnosti statusa Pokrajine.

"Praktično sve zemlje EU i sveta, među kojima je i Srbija, pokrajinske poreze naplaćuju na nivou države, a onda ih raspodeljuju pokrajinama", izjavio je Popović.

Naveo je da su jedini izuzeci iz tog pravila, kada pokrajine mogu autonomno da naplaćuju poreze, federalne ili konfederalne države, kao što su Nemačka, SAD ili Švajcarska, gde su porezi podeljeni na federalne i pokrajinske i gde je razvijen model fiskalnog federalizma u skladu sa federalnom strukturom države.

"Princip autonomne naplate poreza predložen u Statutu Vojvodine predstavlja embrion ekonomske nezavisnosti koja je jedan od najopasnijih elemenata potencijalne državnosti pokrajine i zbog toga je ovaj predlog protivustavan", zaključio je Popović.

Vučić: Antidržavni i antisrpski dokument

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ponovio je danas da je Statut Vojvodine u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da je "duboko antidržavni i antisrpski" dokument.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da se SNS odazvala jučerašnjem pozivu predsednika Srbije na argumentovanu raspravu o Statutu Vojvodine i izneo deset tačaka tog dokumenta koje su, prema njegovom mišljenju, direktno u suprotnosti sa Ustavom.

Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine problematičan je od Preambule u kojoj se navodi da je autonomija pokrajine "istorijsko pravo".

"Autonomija Vojvodine regulisana je Ustavom Srbije, a ne nekakvim istorijskim pravom i svako drugo tumačenje ruši hijerarhiju pravnih normi", rekao je Vučić i ocenio da se Preambula stavlja isključivo u Ustave, a ne u dokumenta niže pravne snage.

On je naveo da se u Statutu Vojvodina definiše kao pokrajina građanki i građana, što je u suprotnosti sa Ustavom koji celu Srbiju definiše kao državu srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Vučić smatra i da je problematična odredba po kojoj je Vojvodina regija srednje Evrope a ne Srbije, kako je to po Ustavu, kao i mogućnost da pokrajina sklapa međudržavne ugovore, što je u striktnoj nadležnosti Republike.

Zamenik predsednika SNS-a je, takođe, kritikovao odredbe koje omogućavaju formiranje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i po kojima su u zvaničnoj upotrebi u pokrajini i mađarski, hrvatski i drugi jezici, iako Ustav Srbije nalaže da su srpski jezik i ćirilično pismo zvanični na celoj teritoriji Republike.
Vučić je ocenio da takav "protivustavni" Statut ne sme da bude usvojen i pozvao predstavnike Demokratske stranke, pre svih Bojana Pajtića, na argumentovanu polemiku o tom dokumentu na nekoj od televizija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: