Kadima traži "rotacionu koaliciju"

Stranka Kadima izraelske šefice diplomatije Cipi Livni postavila je zahtev o rotacionoj koaliciji sa desničarskom partijom Likud Benjamina Netanjahua.

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2009.

14:41

Default images

“Rotaciona koalicija je minimum koji Kadima može da traži za jednu stabilnu vladu. Ukoliko ne bude imala vlast, povući će se u opoziciju", izjavio je danas izraelskom radiju ministar unutrašnjih poslova i funkcioner Kadime Avi Dihter.

Kadima je osvojila je 28 mesta u parlamentu, dok je Likud dobio 27 mesta, od ukupno 120 mesta u Knesetu. Međutim, neizvesnost i dalje ostaje oko toga ko će formirati vladu.

Netanjahu je najavio da će postati sledeći premijer Izraela zato što stranke desnice u novom sazivu parlamenta imaju veći broj mandata od umerenih partija.

Zvanični rezultati izbora biće u sredu predati predsedniku Šimonu Peresu, koji će nakon konsultacija sa liderima stranaka, odlučiti kome da poveri formiranje koalicije.

Prema eventualnom scenariju rotacione koalcije, Cipi Livni i Netanjahu proveli bi po dve godine na mestu premijera.

Izrael je 1984. godine imao rotacionu koaliciju koju su formirali Jicak Šamir iz Likuda i laburista Šimon Peres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: