Ljajić: Sve smo bliže Mladiću

Rasim Ljajić izjavio je da je sada mnogo veći optimista kada je reč o hapšenju Ratka Mladića nego što je bio "do pre nekoliko meseci".

Izvor: Beta, Blic

Nedelja, 15.02.2009.

00:45

Default images

"Bilo bi veliko iznenađenje ako taj zadatak ne završimo u ovoj godini", rekao je šef Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom u intervjuu za Blic i dodao da veruje da će se Mladić naći u Hagu. Na pitanje kada će se to dogoditi, on je odgovorio da ne želi da licitira, ali da je "sigurno da sada imamo više argumenata za optimizam nego proteklih meseci".

Ljajić je rekao i da veruje da će pre Srbija izručiti Haškom tribunalu ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića i bivšeg predsednika Republike Srpske Gorana Hadžića nego što će "Holandija popustiti u svom pritisku".

Na pitanje na čemu bazira optimizam, Ljajić je rekao da optimizam zasniva na "odličnoj koordinaciji civilne i vojne službe i svih informacija koje imamo", dodajući da se informacije o Mladiću "povećavaju".

Dodao je da postoji saradnja i razmena informacija sa stranim službama, ali da Srbija "ima dovoljno kapaciteta, da njeni operativci učestvuju u potragama za optuženicima i da nema potrebe da u tom pogledu tražimo pomoć sa strane".

"Ne očekujem da strane službe reše problem, više verujem našim službama", naveo je Ljajić.

Na pitanje ko finansira Mladićevo skrivanje, Ljajić je rekao da dosadašnji podaci "govore da je neposredno Mladićevo obezbeđenje plaćeno simbolično, nekoliko stotina evra", a da "su oni koji su organizovali mrežu skrivanja uzimali na desetine hiljada".

"Taj novac organizatori mreže su dobijali od finansijera, odnosno privatnika koji su uglavnom došli iz BiH u Srbiju nakon rata i otvorili firme ovde", dodao je on.

Govoreći o potrazi za Hadžićem, on je rekao da je za njim organizovano više potraga "u poslednje vreme", kao i da će se one nastaviti i da veruje da će dati rezultate.

Na pitanje o boravku u Americi, Ljajić je rekao da se nakon posete SAD uverio da ta zemlja deli "uverenje većine zemalja EU, izuzev Holandije, da Srbija ima političku volju da okonča" saradnju sa Tribunalom.

"Pitanje Haga više ne opterećuje naše odnose. Ono što imamo kao problem s Vašingtonom je stav oko Kosova", rekao je Ljajić i dodao da su odnosi Srbije i SAD sada "loši", kao i da ih moramo popraviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: