Ren i Solana pripremaju strategiju

Visoki zvaničnici EU Havijer Solana i Oli Ren pripremaju drugi deo dokumenta o strategiji međunarodne zajednice u BiH, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Izvor: B92

Subota, 14.02.2009.

12:23

Default images

Priprema nastavka strategije koju je Evropska unija usvojila u jesen prošle godine korespondira s izborom novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH. Avaz navodi da bi nastavak Solaninog i Renovog plana za BiH trebalo bi biti precizniji, konkretniji i detaljniji od onoga koji su ministri spoljnih poslova EU već usvojili.

Prema tom planu, u BiH bi nakon zatvaranja OHR delovala ojačana Kancelarija specijalnog predstavnika EU, koji bi kao prioritet imao evropske integracije.

List navodi da će u sklopu priprema za izradu novog dokumenta BiH posetiti visoki zvaničnici iz Solanine kancelarije zaduženi za politička pitanja, te se na licu mesta uveriti o situaciji u ovoj državi.

Avaz navodi da su, uporedo sa ovim, u sedištu EU nastavljeni su razgovori o imenovanju novog visokog predstavnika.

Operativno telo Političko-sigurnosni komitet EU juče je razmatrao pet kandidata, ali nije donesena konačna odluka o nasledniku Miroslava Lajčaka.

Zaključeno je da se razgovori nastave, a da se sledeće sedmice obave intervjui s kandidatima.

Kako sada stvari stoje, najviše šansi ima britanski kandidat Imajr Džons Peri, ali nezvanično se saznaje da bi njegov izbor mogao izazvati prigovor Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: