Tužilac traži snimke iz Skupštine

Republički tužilac zatražiće snimke obraćanja lidera NS Velimira Ilića Skupštini kako bi se ispitalo da li je u njegovom istupanju izvršeno krivično delo.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 14.02.2009.

09:20

Default images

"Republički javni tužilac Slobodan Radovanović zatražiće na uvid snimke obraćanja poslanika Velimira Ilića za skupštinskom govornicom, a vezano za njegove izjave o ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću i obeležavanju Dana državnosti, kako bi se preispitalo da li postoje elementi izvršenja krivičnog dela", saopštilo je Tužilaštvo.

Profesor krivično procesnog prava Goran Ilić ocenio je da Tužilaštvo uvidom u snimke iz Skupštine Srbije može utvrditi da li je lider Nove Srbije istupanjem za skupštinskom govornicom izvršio krivično delo izazivanja rasne i verske netrpeljivosti i mržnje.

On je precizirao da Krivični zakonik za delo izazivanja rasne i verske netrpeljivosti i mržnje predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, dok je za teže oblike tog dela, ukoliko se izvrši zloupotrebom službenog položaja i službenih ovlašćenja, predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ilić je 12. februara za skupštinskom govornicom zamerio to što je pozivnice za obeležavanje Dana državnosti u Orašcu potpisao ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Vi idete Karađorđu u posetu u Orašac, a pozivnice šalje Rasim Ljajić, moj drug, svaka čast, ali to je vređanje dostojanstva ove države, Karađorđa, to je uvreda za sve što je srpsko", kazao je tada Ilić.

Tadić: U Srbiji nema mesta govoru mržnje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da svako onaj ko vređa i omaložava pripadnika manjine vređa srpski narod, pogotovo ako se to događa u najvišem zakonodavnom telu – Skupštini Srbije.

"Srbija se nikada više neće deliti ni po veri ni po nacionalnosti", poručio je Tadić u govoru na vojnoj vežbi "Sretenje 2009", koja se održava u Novom Sadu. "Svi smo mi ravnopravni građani jedne jedinstvene Srbije", rekao je Tadić i naveo da u Srbiji nema mesta nasilju, šovinizmu, fašizmu, antisemitizmu i govoru mržnje.

On je zatražio od svih predstavnika države i građana da poštuju taj evropski standard, koji je ustavopisac postavio još u Sretenjskom ustavom 1835. godine.

"Svaki ministar, državni službenik i poslanik mora biti uvek u službi građana i da se ponaša dolično i skromno, a ne arogantno i bahato", naveo je Tadić.

To je najvažniji mandat koji su nam građani dali i to nikad ne smemo zaboraviti, rekao je predsednik Srbije.

Janković: Vreme podela iza nas

Reagovanja državnih zvaničnika i javnosti na izjavu u Narodnoj skupštini poslanika Velimira Ilića, koji je Dan državnosti Republike Srbije stavio u kontekst nacionalne pripadnosti, ohrabruju na zaključak da je vreme etničkih podela i isključivosti iza nas, saopštio je zaštitnik građana Saša Janković.

Nezavisno od toga da li je u Ilićevim rečima bilo elemenata krivičnog dela ili ne, što će utvrditi nadležni organi, sveopšta reakcija na nju mnogo je značajnija od eventualne pravne sankcije i najveći je pokazatelj sadašnjosti i budućnosti Republike Srbije kao države svih njenih gradjana, bez razlike i diskriminacije, navodi se u saopštenju.

Nova Srbija: Ni uvreda ni govor mržnje

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da stenogrami govora predsednika te stranke Velimira Ilića u Skupštini Srbije dokazuju da nije bilo govora mržnje kada je govorio o ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću.

Filipovska je rekla da u tom obraćanju nije bilo ni uvreda za pripadnike bilo koje nacionalne manjine.

"Ilić ni jednom rečju nije pomenu versku i nacionalnu pripadnost Ljajića, već je ukazao na nepoštovanje protokolarne obaveze po kojoj poziv na proslavu Dana državnosti šalje predsednik zemlje, a ne bilo koji ministar", kazala je potpredsednica Nove Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: