Dačić: Neće biti separatizma

Vicepremijer Ivica Dačić ocenio je da Srbija neće izgubiti ako Vojvodina dobije autonomiju, ali da se ne sme dozvoliti da to bude osnova za separatizam.

Izvor: Beta

Subota, 14.02.2009.

01:29

Default images

"Zakonom o nadležnostima Pokrajine treba da se isprave odredbe Predloga Statuta za koje se može reći da su suprotne Ustavu", rekao je Dačić u intervjuu Večernjim novostima.

Na pitanje kakav će biti stav Socijalističke partije Srbije povodom poruka iz Vojvodine da će biti samo tehničkih, ali ne i suštinskih izmena Predloga Statuta, on je rekao da "mora prvo da pogleda tekst zakona o nadležnostima (Pokrajine) koji još nije dobio".

"Stav (vladajuće) koalicije je da se Ustav ne može menjati zbog Statuta Vojvodine", rekao je Dačić i dodao da "misli da će neke odredbe (Predloga Statuta) biti promenjene".

Dodao je da "to neće biti samo jezičke promene" i da SPS "sigurno ne može glasati za nešto što je suprotno Ustavu".

Na pitanje šta će biti ako Vojvođani ne pristanu na korekcije Predloga Statuta, Dačić je odgovorio "da ne veruje u tu opciju".

"Kada se krene u operacionalizaciju onoga što piše u Statutu, onda dođemo do nečega što nije u skladu sa Ustavom", rekao je on i dodao da je zato predložio da se zakonom o nadležnostima (Pokrajine) koriguje Predlog Statuta Vojvodine.

Dodao je i da ne očekuje "veliku buku oko toga".

Govoreći o odnosima sa Evropskom unijom, Dačić je rekao da očekuje "pozitivan odgovor ekspertskih komisija u aprilu", kao i da je "realno da ove godine dobijemo preporuku za belu šengensku listu".

Ministar unutrašnjih poslova je rekao i da policija "sada kreće na narkotrgovce i suzbijanje korupcije", kao i da će "sigurno biti novih hapšenja".

Na pitanje da li su pregovori sa Crnom Gorom o dvojnom državljanstvu definitivno propali, Dačić je odgovorio odrično.

"Nisu (propali pregovori), ali moramo da brinemo o svojim građanima", naveo je on i dodao da su u Crnoj Gori sada izbori i da za njih verovatno nije pravi trenutak za nastavak razgovora.

Na pitanje hoće li biti razmena spiskova građana koji su u međuvremenu dobili srpsko, odnosno crnogorsko državljanstvo, Dačić je rekao da Crna Gora traži da to bude sastavni deo sporazuma, ali da to do sada nije rađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: