Tadić: Statut ne ruši jedinstvo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Statutom Vojvodine ni na koji način neće biti narušeno jedinstvo Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 14.02.2009.

01:20

Default images

"Vojvodina će Statutom, koji će biti u skladu sa Ustavom Srbije, dobiti ono što joj Ustav garantuje i time ni na koji način neće biti narušeno jedinstvo zemlje", rekao je Tadić u Novom Sadu, gde je prisustvovao vojnoj vežbi "Sretenje 2009" povodom Dana državnosti i Dana vojske, 15. februara.

"Decentralizacija je tradicija Srbije, a Vojvodina kao regija ima evropski, ali pre svega srpski karakter", kazao je predsednik Srbije i naveo da je Vojvodina "sastavni deo Srbije i tako će uvek biti". Tadić je zatražio da se ispolitizovana debata o statutu Vojvodine prevede u argumentovanu, demokratsku diskusiju, kako bi se otklonile sve sumnje, strepnje i strah.

"Na Dan državnosti obeležavamo i simbolički jedinstvo Srbije, njenu teritorijalnu celovitost i nedeljivost. Obeležavamo slobodarsku tradiciju srpskog naroda, ali i poštovanje svih građana Srbije: Srba, Mađara, Bošnjaka, Roma, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Bunjevaca, Goranaca, Albanaca, Vlaha, Crnogoraca, Makedonaca. Slavimo obnovu državnosti, ali i postojan rad na unapredjenju ljudskih prava i sloboda, poštovanju vere, tradicije, kulture i identiteta", ukazao je predsednik Srbije.

Statut uskoro pred poslanicima

Statut Vojvodine mogao bi uskoro da bude stavljen pred poslanike u Narodnoj skupštini, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Gostujući u emisiji "Stanje nacije", Čiplić je naveo da se privodi kraju rad na Zakonu koji će definisati nadležnosti i razgraničiti kompetencije Srbije i autonomne pokrajine Vojvodine, i da će se nakon toga Statut staviti na glasanje.

Opozicija i dalje tvrdi da se preloženim statutom udaraju temelji za novu državu Vojvodinu.Zoran Vučević iz Narodne partije smatra da predlog Statuta Vojvodine ukazuje na mnogo veće politčke težnje autonomne pokrajine.

Kako je Vučević procenio, u Vojvodini poslednjih 20 godina postoji potreba da se ustavno-pravni položaj pokrajine promeni i to protivno Ustavu Srbije.

Ministar za ljudska i manjinska prava i funkcioner Demokratske stranke Svetozar Čiplić međutim ističe da tumačenje da će Vojvodina imati sudsku ili zakonodavnu vlast nije ispravno.

Predlogom statuta Vojvodina će imati i pravo na svoje predstavništvo u Briselu što su neki pripadnici opozicije protumačili kao da je pokrajina dobila pravo da sama vodi spoljnu politiku.

Čiplić međutim podseća da u Savetu evropskih regija predstavnike imaju i druge evropske države.

Čiplić kaže da novi tekst Statuta ne krši Ustav Srbije. On objašnjava da je Ustav iz 2006. liberalniji od ranijih prema autonomnim pokrajinama, i njihovom formiranju.

Inače, Statut Vojvodine pratiće i zakon na kom se upravo radi, a koji će definisati nadležnosti i razgraničiti kompetencije Srbije i Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: