Jeremić predstavio rad Ministarstva

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić predstavio je izveštaj o dosadašnjem radu svog ministarstva, koji je upućen premijeru i predsedniku Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 13.02.2009.

15:06

Default images

Izveštaj govori i o regionalnoj saradnji, za koju je Jeremić naglasio da je dosta narušena odlukom pojedinih država iz susedstva da priznaju nezavisnost Kosova. Jeremić se posebno osvrnuo na odnos sa Crnom Gorom, za koji je kazao da je najvažniji u regionu, ali da je ugrožen posle odluke Podgorice da prizna nezavisnost Kosova.

"Građani Srbije i Crne Gore ne osećaju da je došlo do bilo kakvog problema. Crnogorski građani se školuju na isti način kao pre, imaju isti zdravstveni tretman, a nivo ekonomskih odnosa je čak i povećan", kazao je Jeremić.

On je rekao da je jedina bitna razlika to što Podgorica nema ambasadora u Beogradu.

On je posebno naglasio da su učinjeni značajni reformski koraci u samom Ministarstvu.

Učinjena je nova sistematizacija, racionalizovana je diplomatsko-konzularna mreža, usvojeni su pravilnici o službi koji predviđaju disciplinske sankcije, koje dugo nisu postojale u službi.

Jeremić je naveo da je smanjen broj zaposlenih u Ministarstvu za 20 odsto, dok su, i pored velikog broja putovanja i intenzivne diplomatske aktivnosti, značajno smanjeni troškovi rada.

U izveštaju je bilo reči i o problemima, od kojih je Jeremić istakao slučaj Miladina Kovačevića, srpskog držvljanina protiv kojeg je podignuta optužnica u SAD zbog tuče i nanošenja povreda, ali je on pobegao iz te zemlje uz pomoć zaposlenih u Konzulatu Srbije.

"Ovaj incident je ozbiljno narušio ugled naše zemlje u inostranstvu. U to su direktno bili uključeni zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova", rekao je on.

"Naravno, oni su na najdrastičniji način sankcionisani i više nisu zaposleni u Ministarstvu, a protiv njih se vodi i krivični postupak", kazao je Jeremić.

U prvom delu izveštaja predstavljene su aktivnosti "na odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje".

U tom delu predstavljeni su napori Ministarstva za pridobijanje većine u UN da se postavi pitanje legalnosti proglašenje nezavisnosti Kosova, objasnio je Jeremić.

U drugom delu izveštaja navedeni su rezultati postignuti u pregovorima u okviru evropskih integracija. Jeremić je naveo da i dalje veliki broj država podržava Srbiju na tom putu, ali da će osnovni cilj ove godine biti ispunjavanje tehničkih uslova za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

On je dodao da je veliki napredak to što je Srbija dobila takozvanu "mapu puta", spisak stvari koje treba uraditi da bi se realizovao bezvizni režim sa EU, čime je praktično završen posao diplomatije i sada je to više zadatak Skupštine i Vlade.

On je rekao da se deo izveštaja odnosi i na doprinos njegovog ministarstva u realizaciji energetskog aranžmana sa Rusijom, koji je, kako je rekao, vrlo povoljan za Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: