Budžet samo za najbolje studente

Radna grupa Univerziteta u Beogradu priprema izmene Zakona o visokom obrazovanju u oblastima dobijanja diploma i finansiranja studija, piše Danas.

Izvor: Danas

Petak, 13.02.2009.

01:43

Default images

Ukoliko poslanici republičkog parlamenta budu prihvatili predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Univerziteta u Beogradu, studenti će ubuduće imati šest ispitnih rokova umesto dosadašnjih pet. Ti rokovi neće biti definisani zakonom po mesecima, već će biti organizovani u skladu sa potrebama fakulteta.

Radna grupa Univerziteta koja se bavi izmenama zakona predložila je da studentima bude omogućeno da dobiju diplomu i nakon tri godine.

"Ideja je da studentima omogućimo izlaz posle tri godine sa zvanjem struke, recimo pravnik ili ekonomista. Posle četiri godine imali bi zvanje diplomirani pravnik ili ekonomista, kao što je bilo i dosad, a posle pete godine bi dobili zvanje master", kaže Sima Avramović, predsednik Statutarne komisije Univerziteta u Beogradu.

Druga novina koju donose izmene i dopune zakona predviđa promene u načinu finansiranja studija.

Do sada su svi budžetski studenti koji ispune uslov za upis naredne godine zadržavali taj status, a ubuduće bi fakulteti trebalo da prave rang liste studenata sa najboljim prosekom koji će moći da se školuju o trošku države.

Jelena Veljić, član radne grupe i student prodekan Filozofskog fakulteta, međutim, kaže da se studenti zalažu da svi koji osvoje 60 ESP bodova treba da budu na budžetu, bez obzira na prosek.

Konačni predlog radne grupe trebalo bi da bude završen uskoro, a nakon toga o njemu bi trebalo da se izjasne Senat, Savet Univerziteta u Beogradu i Konferencija univerziteta Srbije, pa da potom bude upućen Ministarstvu prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: