Ultranacionalisti žele mandat

Lider izraelske ultranacionalističke partije "Izrael naš dom" Avigdor Liberman mogao bi sebe da preporuči za mandatara nove vlade, kažu u njegovoj stranci.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

18:06

Default images

"Još nismo odlučili. Tek smo počeli pregovore s dva vodeća kandidata i oboje odgovaraju. Ali, mi bismo mogli predložiti Libermana kao našeg kandidata za premijera", izjavio je Stas Meseznikov, koji predvodi Libermanov pregovarački tim.

Liberman bi mogao da bude presudan u odlučivanju da li će Cipni Livni, liderka centrističke partije Kadime, koja je osvojila najviše glasova na opštim izborima u utorak, ili vođa desno orijentisanog Likuda Benjamin Netanijahu, koji ima jedno mesto manje (27 od kupno 120) u novom sazivu Kneseta (parlamenta), dobiti mandat za sastav nove vlade.

Liberman je ranije danas rekao da je odlučio koga bi želeo da vidi na čelu kabineta. U intervjuu za Radio Izrael precizirao je da mu je to postalo jasno nakon jučerašnjih razgovora s Cipi Livni i njenim rivalom Benjaminom Netanijahuom.

"Znam tačno koga ću predložiti predsedniku (Izraela Šimonu Peresu), ali neću reći jer je isuviše rano", rekao je Liberman.

Livnijeva je obećala Libermanu podršku u dva za njega ključna pitanja: usvajanje zakona koji će omogućiti parovima da sklapaju civilni brak jer ne mogu da ga sklope po jevrejskom verskom pravu, kao i promenu u sistemu vlade.

Netanijahu je, kako se veruje, Libermanu ponudio portfelj ministarstva finansija. Ako Liberman predloži Livnijevu Peresu, onda je neće predložiti Laburistička partija levog centra, ni levičarski Merec.

Libermanova partija osvojila je 15 mesta u Knesetu i pretekla na trećem mestu laburiste. Ona vodi antiarapsku i antireligioznu politiku.

U sredu, dan posle izbora, Liberman je rekao da su kod njega sve opcije otvorene. Uprkos protivljenju verskim partijama, on ne isključuje ni ulazak u koaliciju u kojoj je ultraortodoksni Šas sa 11 mandata.

Uoči izbora je duhovni vođa te partije, uticajni rabin Ovadija Josef izjavio da je davanje glasa Libermanu jačanje satane, ali to Libermana izgleda nije jako naljutilo.

Livni vodi, koalicija neizbežna

Liderka izraelske centrističke partije Kadima, Cipi Livni, dosadašnja šefica diplomatije, zadržala je jedno mesto prednosti u odnosu na glavnog rivala Benjamina Netanijahua, iz desno orijentisanog opozicionog Likuda, prema konačnim rezultatima izbora održanih u utorak, saopštila je večeras izborna komisija.

Kadima je osvojila 28 poslaničkih mandata od ukupno 120 u Knesetu ( parlamentu), a Likud 27, rečeno je na konferenciji za štampu u Jerusalimu.

Konačni razultati izbora su praktično isti kao i oni preliminarni objavljeni posle zatvaranja birališta.

Oba ta broja su daleko od većine koja je potrebna za vladu. Zato predstoje mukotrpni pregovori oba lidera s drugim partijama u nastojanju da nađu koaliciju i ubede predsednika Izraela Šimona Peresa da mogu da formiraju vladu. Peres će onda jednom od njih poveriti taj zadatak.

Konačni rezultati objavljeni su nakon prebrojavanja glasova izraelskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: